Проф. Кожухарова: Мерките не могат да спрат епидемичния процес

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

За съжаление както в света, така и в България виждаме опити за налагане на най-различни мерки, понякога противоречащи си, които не могат да спрат епидемичния процес и това се наблюдава в страните, в които има строги мерки. Това каза за БНР проф. д-р Мира Кожухарова.

„Сравняването на мерките с игра е неуместно и то в известна степен показва и очаквания ефект от тях. Ако има определен вид мерки, които категорично оказват измеримо въздействие върху епидемичния процес, те би трябвало да се налагат, категорична е тя.

Проф.  Кожухарова заяви, че одобрява решението да започнат занятията в яслите и детските градини. Кожухарова коментира, че са хаотични решенията за отваряне и затваряне на ресторантите, фитнес залите, театрите.

„В един момент се казва затваряме ги, в следващия момент се отварят. Епидемията се развива по своите закономерности, по законите на развитие на епидемичния процес“.

Според проф. Мира Кожурахова сегашната вълна на вируса в сравнение с предходната през ноември и декември се развива малко по-бавно.

„Бихме могли да очакваме, че в близко бъдеще ще започне да спада“.

Тя подчерта, че спадът на вълната продължава от 4 до 6 седмици. Според нея вероятно ще се наложи рисковите групи да се ваксинират всяка година. Кожухарова коментира, че разхлабването на мерките не я притеснява.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още