НЗОК: Отказваме да бъдем употребявани за предизборната кампания

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) категорично заявява, че отказва да бъде забърквана в предизборната кампания и не желае името й да бъде употребявано за политически цели, съобщават от касата.

Уважаваме амбициите на д-р Чобанова, но тя не може да бъде изразител на мнението на общопрактикуващите лекари в България, тъй като не е договорен партньор на институцията. Към настоящия момент д-р Виктория Чобановa няма сключен договор с НЗОК/ РЗОК, съобщиха още от касата.

По-рано днес  д-р Чобанова сигнализира за незаконосъобразни действия на служители на РЗОК, НЗОК, РЗИ и Министерството на здравеопазването, които пречат на личните лекари да вършат работата си – диагностика, проследяване и лечение на болните.

Тя посочва, че в момента общопрактикуващите лекари са извънредно натоварени с прегледи в кабинета и с дистанционни консултации на своите пациенти. Все по-често обаче поради липса на места в болниците, на домашно лечение остават пациенти, които се нуждаят от хоспитализация.

На този фон по нейни думи чиновници от всякакви институции губят времето на личните лекари и лишават болните от необходимата им медицинска помощ.

Като примери д-р Чобанова изтъква, че често джипитата чакат с часове пред РЗИ, за да получат ваксини.

Освен това вместо да осигури възможност за диагностика в условията на епидемия, НЗОК е определила лимити, по-ниски от миналата година – средно 3 лв. за изследвания за 3 месеца.

Според нея множеството проверки на МЗ и Здравната каса са по абсурдни казуси – проверяват се извършени от личните лекари, но незаплатени от НЗОК противогрипни ваксинации, като се налагат санкции за дейност, за която е отказано заплащане в нарушение на НРД; налагат се санкции до 9000 лв. на лекари, приети по спешност на лечение в болница в критично състояние, които не са информирали НЗОК за това, независимо че пациентите са преглеждани и лекувани от заместника.

По нейни думи НЗОК еднолично взема решение по теми, които нямат нищо общо с договореното в НРД, без предварителни преговори, без обществено обсъждане на плануваните промени и без оценка на въздействието.

Вместо да помогнат на общопрактикуващите лекари да извършват диагностика и лечение на болните, здравното министерство и Касата им възлагат все повече канцеларски дейности. Като пример д-р Чобанова посочва въвеждането на „електронизацията“ в здравеопазването, която вместо да облекчи процедурите, често ги прави невъзможни за изпълнение.

Вместо да реши проблема със здравнонеосигурените, НЗОК по нейни думи предпочита да глобява своите договорни партньори.

По тази причина личните лекари призовават да бъде прекратен административният тормоз и да не бъдат занимавани с немедицински дейности. Те настояват да отпадне 24-часовото разположение и да се премахнат лимитите в условията на епидемия.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още