Мианмар пред гражданска война, жертвите вече са над 500

Най-четени

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Броят на жертвите на репресиите в Мианмар срещу протестиращи премина 500, съобщи АФП. Въоръжените бунтовнически групи днес заплашиха хунтата с ответни мерки, ако кръвопролитията не спрат.

Световните сили засилиха своето осъждане на военната кампания срещу антипревратното движение, което изисква възстановяване на избраното правителство и освобождаване на цивилния лидер Аун Сан Су Чжи. Вашингтон прекрати търговския пакт с Мианмар, а ръководителят на ООН Антонио Гутериш призова за обединен глобален фронт за натиск върху хунтата, след като в последния кървав уикенд бяха убити над 100 протестиращи.

Като допълнение към тази кампания за натиск, трио от етнически бунтовнически групи днес осъдиха репресиите и заплашиха да се бият заедно с протестиращи, ако военните не спрат насилието.

Ежедневните митинги в Мианмар от невъоръжени демонстранти бяха посрещнати със сълзотворен газ, гумени и бойни куршуми. Асоциацията за подпомагане на политическите затворници (AAPP) заяви, че е потвърдила общо 510 смъртни случая сред цивилното население, но предупреди, че истинските жертви вероятно са значително повече.

Три от безбройните въоръжени етнически бунтовнически групи в страната – армията за национално освобождение Таанг, армията на Националистическия демократичен съюз на Мианмар и армията Аракан (АА) – издадоха съвместно изявление със заплаха за отмъщение.

„Ако те не спрат и продължат да убиват хора, ние ще си сътрудничим с протестиращите и ще отвърнем на удара“, се казва в изявлението.

Ако бунтовническите групи вдигнат оръжие, Деби Стотхард от Международната федерация за правата на човека (FIDH) предупреждава, че ситуацията може да се изроди в гражданска война.

Няколко бунтове на етническите малцинства се разпалиха в Мианмар след независимостта от британското колониално управление през 1948 г. Военните се опитаха да сключат сделки с някои въоръжени групи и по-рано този месец извадиха АА от списъка на терористичните организации. Но през уикенда тя предприе въздушни удари в източната част на Карен – първите подобни удари от 20 години насам – срещу Пета бригада на Каренския национален съюз (KNU), след като групата завзе военна база.

Около 3 000 души са избягали през джунглата, за да търсят безопасност през границата в Тайланд, според местни групи.

Генералният секретар на ООН Гутериш призова властите в Мианмар да предприемат „сериозен демократичен преход“.

„Абсолютно неприемливо е да виждаме насилие над хора в такова измерение, толкова много хора са убити“, каза Гутериш на пресконференция. „Имаме нужда от повече единство и по-голям ангажимент от международната общност за оказване на натиск, за да се гарантира, че ситуацията ще се промени“, каза той.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в понеделник, че Рамковото споразумение за търговия и инвестиции от 2013 г., което определя начини за стимулиране на бизнеса, но не е пълноценна сделка, ще остане временно, докато демокрацията не бъде възстановена.

„Съединените щати категорично осъждат бруталното насилие на бирманските сили за сигурност срещу цивилните“, заяви търговският представител на САЩ Катрин Тай, използвайки бившето име на Мианмар – Бирма.

В събота военните отбелязаха своя годишен Ден на въоръжените сили с голям парад на войските в столицата Найпидо. Но през деня се стигна и до репресии срещу протестиращи в страната, като най-малко 107 души бяха убити, включително седем деца. Въпреки кръвопролитията, в понеделник протестиращите излязоха отново, а опечалените предизвикателно показваха трипръстов поздрав, който се превърна в емблематичен за движението.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в сряда, за да обсъди ситуацията, казаха дипломатически източници, след като Великобритания призова за спешни преговори. Франция осъди насилието като „сляпо и смъртоносно“, а Китай добави своя глас към хора от международна загриженост, призовавайки за сдържаност всички страни. Кремъл заяви, че е „много загрижен“ от нарастващите цивилни жертви, въпреки че призна, че изгражда връзки с военните власти. САЩ, Великобритания и ЕС наложиха санкции в отговор на преврата и репресиите, но до момента дипломатическият натиск не е убедил генералите да отстъпят.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в събота вечер на "Валкюра" от...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Вижте още