Трима от групата за финансови измами остават зад решетките

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Спецсъдът остави трима от групата, обвинена във финансови измами зад решетките, а другите пусна под домашен арест, предаде БГНЕС.

След тричасово заседание, спецсъдът и съдия Цветан Колев остави зад решетките Кирил Джабаров, Йордан Моллов и Мая Господинова. Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов са пусна под домашен арест с гривна за проследяване.

Според съда Джабаров и Моллов, считани за ръководители на организираната престъпна група има опасност да се укрият зад граница. Същото важи и за Мая Господинова.

В мотивите си съдия Колев посочи, че дружествата, които са оперирали със средствата не са имали лиценз за финансово брокерство.

„Инвестиционния посредник е законна дейност. Незаконна се явява обаче такава дейност, когато се извършва без лиценз. Да се извършва такава дейност без официално разрешение от Комисията по финансов надзор е престъпление, дори при най-добри намерения“, каза той и подчерта, че в своите показания, свидетелят Антонио Николов подробно обяснява каква е схемата им на работа и как са се случвали измамите.

И добави още, че Джабаров и Моллов често пътуват в чужбина, разполагат с много пари и се предполага, че имат контакти извън страната, затова има риск, ако са на свобода, да се укрият извън страната, както вече се е случвало с други обвиняеми.

Опасност от укриване магистратът не видя при другите трима – Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов, които пусна под домашен арест и с електронна гривна. По думите му постановената мярка е наложителна, тъй като ако ги пусне на свобода има възможност да въздействат на бъдещи свидетели, да унищожат или укрият доказателства и документи.

Минути след произнасянето на спецсъдът по мерките адвокатът Костадин Костадинов заяви, че това е пореден случай, в който защита и прокуратура са поставени в неравнопоставена позиция.

„От няколко дни се тиражира, че е налице организирана престъпна група, която е извършвала финансови измами. Няма такива доказателства по делото. Това че някой е решил да инвестира и в някакъв момент не са се получили нещата и е претърпял загуби не означава, че е извършено такова престъпление“, коментира той.

Попитан защо са работили без разрешително, адвокат Костадинов заяви, че това предстои да се изясни. По думите му липсват данни и за корупция.

В зала обвиняемите имаха възможност на лична защита. В нея те разказаха какви са отношенията и позициите им във фирмата и бяха единодушни по отношение на това, че никого не са въвеждали в заблуждение.

Считаният за един от ръководителите на престъпната група Кирил Джабаров заяви: „Фирмата ни работи на три континента, с десетки хиляди клиенти. Част от свидетелите, дали показания, са роднини, а други са получавали дивиденти и не знаем защо ни обвиняват. Нищо нередно не сме направили“, каза той и увери, че няма намерение да се укрива, а напротив – да съдейства на разследващите.

Фердинанд Николов пък се разплака и каза, че иска да се прибере при семейството си.

Светла Цонева, която е единственото осъждано преди лице в групата беше пусната под домашен арест, за да се грижи за детето си, тъй като е разведена и родителските права са й присъдени.

Решението на спецсъда не е окончателно. Ако задържаните решат да обжалват, то заседанието на втора инстанция ще се състои на 6 април.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още