Д-р Кателиева: Всичко е под контрол само в очите на политиците

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

От Фейсбук профила на д-р Десислава Кателиева, спешен лекар, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ:

„7.30 ч. започваме с пациент, току що постъпил със спешна помощ с дихателна и сърдечна недостатъчност. Нощната смяна се бори за живота му, докато проверяваме къде по клиниките са останали празни легла и навличаме гащеризоните, маските и т.н. екипировка. Поемаме пациента, за да освободим преуморените от нощното един лекар, две сестри, санитар.

Невероятно е, че са приели през нощта 7 пациента с КОВИД в трите КОВИД отделения, които са пълни над капацитета си.

8.00 ч. на екрана на компютъра изведнъж светват имената на четирима пациенти, чакащи пред спешното. Каква изненада! Двама от тях са с доказан КОВИД от седмица и имат задух, един е с кашлица и температура, третия си е правил положителен тест и четвърти ден не може да си свали температурата.

Изолаторът ни е с две легла. Единият лекар с едната сестра поемат КОВИД пациентите. Другият лекар и сестра се борят за живота на пациента, който няма КОВИД, но освен дихателна и сърдечна недостатъчност установяваме, че има и бъбречна недостатъчност.

8.30 ч. през 5 минути пристигат две линейки с по една жена с задух и положителни бързи тестове за КОВИД. Преобразуваме миниатюрното спешно в една зала за неинфекциозни и два изолатора за мъже и жени. В единият има кислородна бутилка, но в другият няма. Дано не ни потрябва…….

9.00 ч. пациентът със сърдечна, дихателна и бъбречна недостъчност е уточнен и успешно се приема в интензивно.

Отказвам да сваля двама нещастника, докарани от линейки със сатурация на кислорода под 80%.Не, не защото не искам да им помогна, а защото не мога да им помогна. Болницата няма свободни интензивни легла. Срам ме е да погледна пациентите, близките, измръзналите колеги от линейките. На ум и на глас псувам онези от телевизионния екран дето твърдят, че легла има и всичко е под контрол. Ще трябва да живея до края на дните си с тези откази да помогна на хора в животозастрашаващо състояние.

Част от КОВИД пациентите вече имат готови изследвания и снимки и се започва битката за хоспитализацията им. За съжаление само един си отива в къщи, защото не е толкова зле.

Другите 5 обаче са зле, като двама са с отрицателни тестове за КОВИД19. Не, не защото не са болни, а просто са болни вече от две седмици и вирусът не е в носоглътката, а в белият им дроб и там ги убива бавно, но сигурно. Но НЗОК не изплаща клиничната пътека на пациенти без положителни тестове до 48 ч.преди хоспитализацията, нищо че са толкова с КОВИД, колкото и преди една седмица, когато са карантинирани след положителни тестове…….

Е, разказът спира, защото докато се борим да хоспитализираме, болни от КОВИД, с отрицателни или положителни тестове за КОВИД 19 от носоглътката, независимо от клиниката, идват други пациенти и още и още и така до четиридесетима, от които 18 са хоспитализирани при затворени три ковид отделения, интензивна кардиология и неврология.

Как ги хоспитализирахме не помня, защото по-важното беше, че успяхме, за да им спасим живота…

Иначе легла има достатъчно и всичко е под контрол…….. но само в очите на политиците и зависимите от тях експерти. Реалността е като при военна блокада – от една страна вирус – убиец, от друга страна пациенти с какви ли не болести, сковани от страхове и недоверие, от трета системата, разпадаща се от трансформации и популизъм.

За това не ви каним в спешното когато нямате или не можете да си намерите личния лекар или няма часове за консултации със специалист! Ще чакате дълго и може да си тръгнете с болест, придобита от чакането.

Очакваме ви, ако животът ви е застрашен, а ние ще направим и невъзможното, за да ви помогнем, въпреки обстоятелствата!“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още