Военни полицаи, отишли да пият кафе, са дали възможност на „резидента“ да избяга?

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Част от военните полицаи, които трябвало да задържат смятания от прокуратурата за шеф на шпионската мрежа в полза на Русия Иван Илиев, наречен от прокуратурата „резидента“, отишли да пият кафе и така му дали възможност да избяга. По-късно той е бил хванат при руското посолство в София, съобщи Българската национална телевизия (БНТ), позовавайки се на източници от разследването.

Според тях за групата на „Военна полиция“ е отговарял бившият шеф на службата Борислав Сертов, който в началото на година напусна поста, тъй като предстои да замине за военен аташе в Москва.

Разследващите имат съмнения, че това пиене на кафе не е било случайно, твърдят източниците на БНТ.

В петък бе съобщено, че Агенцията за държавна финансова инспекция е влязла във Военна полиция, за да проверява законосъобразността на разходите по времето, когато шеф на структурата е бил бригаден генерал Борислав Сертов.

Дали тази проверка е свързана с „неслучайното“ пиене на кафе и изпускането на Илиев, не е ясно. Не е ясно е как ще приключи течащата в момента процедура по изпращането на ген. Сертов в Москва.

Обвинените се наговаряли в ареста

В петък Военно-апелативният съд остави за постоянно в ареста обвинения в шпионаж полк. Петър Петров, зам-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и Димитър Влахов, служител на Военното разузнаване.

Военната прокуратура е внесла четири нови тома доказателства в съда Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели.

От тях става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи, съобщи БНТ.

Адвокатът на Петров заяви пред медиите, че в материалите, събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменава. По думите му по това дело не е изяснен предметът на престъплението, а именно дали представлява държавна тайна информацията, която се твърди, че полк. Петров е събирал.

Среща в ГРУ

Т.нар. „резидент“ и сочен за ръководител на групата бивш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев (74 години) и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), когато той е бил на обучение там.

66-годишната Галина Илиева е обучаване в съветските разузнавателни служби.

Сестрата на Галина Илиева пък била личната секретарка на Рем Вяхирев, съобщи БНТ.

Според обвинението именно съпругата на „резидента“ е предавала информация в руското посолство.

Доклади на ДАНС и разузнаването

От новите доказателства става ясно, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров е редовно е преснимал доклади на ДАНС и разузнаването, които са били предвидени сама за президента, премиера и председателя на парламента, твърди БНТ.

Преди седмица шестима души бяха задържани за шпиониране в полза на Русия. Един направи самопризнания и беше пуснат под парична гаранция.

Останалите петима военният съд остави за постоянно в ареста, сега част от тях искат промяна на мярката в по-лека.

След арестите България обяви двама руски дипломати за персона нон грата.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още