Повече заеми за жилища по време на кризата

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Най-много са се увеличили заемите за покупка на жилища в периода на кризата. За година те са нарастнали с 1,24 млрд. лв., или с 11,3%, като в края на февруари достигат 12,172 млрд. лв., обявиха от БНБ.

В същото време потребителските заеми се увеличават само с 4,8%, или с 552 млн. лв, а общата им сума е малко над 12 млрд. лв.

При бизнеса ръстът на заемите е още по-малък – само с 2,6% в рамките на година. Отпуснатите на фирмите кредити са се увеличили с 908 млн. лв. и вече са на обща стойност малко над 35,8 млрд. лв.

В условията на криза и временно затваряне на бизнеси заради пандемията повечето фирми се стремят да ограничат задълженията си и отлагат инвестициите за по-добри времена. Това се вижда и от данните на БНБ за февруари. Само в рамките на месеца фирмените кредити дори намаляват с 68 млн. лв.

Същевременно заемите за домакинствата нарастват със 194 млн. лв. за месец. Отпуснатото през февруари от банките финансиране за покупка на къщи и апартаменти е със 101 млн. лв повече. А ръстът на потребителските заеми е малко по-голям – със 110 млн. лв.

Общо за първите два месеца на годината ръстът на потребителските заеми също има превес над ипотечните. Явно на много хора им е омръзнало заради пандемията да отлагат ремонти и други планирани разходи и са пристъпили към взимане на банков кредит. Други пък взимат потребителски заеми, за да закърпят семейния бюджет в условията на криза и намалени доходи.

Но докато при потребителските заеми има колебания и периоди на по-активно търсене от страна на домакинствата, интересът към жилищните кредити остава стабилен в кризата.

Що се отнася до депозитите – за година хората и фирмите са спестили рекордните 10,152 млрд. лв. Така общият размер на депозитите доближава 95 млрд. лв. За година домакинствата са спестили 6,3 млрд. лв. А само през февруари депозитите на граждани в банките са нараснали с 848 млн. лв.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още