Десетте най-големи мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Има някои исторически загадки, които може никога да не бъдат разгадани. Понякога това е така, защото материалът, открит при разкопки, е загубен или е унищожен археологически обект. Друг път причината е липсата на нови доказателства или наличието на оскъдни такива.

Липсата на отговори само прави тези загадки по-интригуващи. Live Science разглежда 10 от тези исторически въпроси, които може би никога няма да намерят категорично обяснение.

Кой е Джак Изкормвача?

През 1888 г. Джак Изкормвача убива поне пет жени в Лондон, като осакатява телата им. Редица писма, предполага се от Изкормвача, са изпратени до полицията с подигравки към усилията на полицаите да намерят Изкормвача. Дали някое от тях действително е написано от Изкормвача, е предмет на спор сред разследващите. Името „Джак Изкормвача“ идва именно от тези писма.

Излишно е да се споменава, че Изкормвача никога не е намерен и през годините десетки хора са третирани като потенциални заподозрени. Неотдавнашна книга предполага, че жена на име Лизи Уилямс е Изкормвача, въпреки че експерти го поставят под съмнение. Изглежда малко вероятно истинската самоличност на Изкормвача някога да бъде категорично разкрита.

Къде е Джими Хофа?

Джими Хофа, един от най-известните синдикални лидери, е известен с участието си в организираната престъпност. Хофа изчезва в окръг Оукланд, Мичиган, на 30 юли 1975 г. и се предполага, че е мъртъв. Самоличността на убиеца и местоположението на тялото му са загадка вече повече от 45 години. Полицията и съдебните медицински антрополози са претърсили безрезултатно редица райони в Детройт и окръг Оукланд.

Една от популярните версии е, че тялото на Хофа е погребано под Giants Stadium в Ню Джърси. Тази теория обаче е развенчана. Не е ясна и самоличността на убиеца му. Преди смъртта си през 2006 г. Ричард „Ледения“ Куклински, наемен убиец, твърди, че е убил Хофа и е захвърлил тялото му в скрап депо.

Автор на име Филип Карло посещава Куклински в затвора и пише книга за признанията на Куклински. След издаването на книгата редица полицаи поставят под съмнение признанието в интервюта в медиите. С течение на годините изглежда все по-малко вероятно останките на Хофа някога да бъдат намерени.

Къде е гробницата на Клеопатра?

Древните писатели твърдят, че Клеопатра и нейният любовник Марк Антоний са били погребани заедно в гробница след смъртта им през 30 г. пр.н.е. Плутарх (45-120 г.) пише, че гробницата се намира в близост до храма на египетската богиня Изида и е „възвишен и красив“ паметник, съдържащ съкровища от злато, сребро, изумруди, перли, абанос и слонова кост.

Местоположението на гробницата остава загадка. През 2010 г. Захи Хавас, бивш министър на антиките в Египет, провежда разкопки на място близо до Александрия, известно като Taposiris Magna. Мястото съдържа редица гробници от епохата, когато Клеопатра управлява Египет. Разкопките водят до множество интересни археологически открития, но гробницата на Клеопатра не е сред тях, съобщава Хавас в поредица от новинарски съобщения. Археолозите отбелязват, че дори гробницата на Клеопатра да е оцеляла до днес, тя вероятно е ограбена и остава неидентифицирана.

Кой уби JFK (Джон Ф. Кенеди)?

Това е може би най-голямата загадка в американската история, която никога няма да бъде разрешена единодушно. На 22 ноември 1963 г. президентът Джон Ф. Кенеди е застрелян в Далас от Лий Харви Осуалд ​​(въпреки че някои предполагат, че той не е единственият стрелец). На 24 ноември 1963 г., преди ​​да бъде изправен пред съда, Осуалд е прострелян смъртоносно от Джак Руби – собственик на нощен клуб. Руби умира от рак на белия дроб на 3 януари 1967 г.

Най-широко приетото обяснение е, че Осуалд ​​е убил Кенеди сам, а Руби е убил Осуалд ​​по свое желание. Мотивацията на Руби, според твърденията, е да пощади Джаки Кенеди като й спести „неудобството от това Осуалд да застане пред съда“.

Въпреки това все още има значителен брой историци, които не са съгласни с това обяснение. След смъртта на Джон Кенеди, много алтернативни обяснения са представени както от историци, така и от конспиратори. Като се има предвид, че е малко вероятно да се появят значителни нови доказателства, сигурен консенсус никога няма да бъде постигнат.

Има ли заровено съкровище на Оук Айлънд?

Повече от два века циркулира историята, че на Оук Айлънд, който се намира край Нова Скотия, Канада, е заровено съкровище. Легендата разказва, че имането е уж оставено от пирата Капитан Уилям Кид (1645-1701). Многобройни експедиции за милиони долари са провеждани през годините до острова в търсене на изгубеното съкровище, но без резултат.

Въпреки неуспешните опити да бъде открито, Оук Айлънд продължава да привлича търсачите на съкровища и до днес. Предаване на History Channel – „Проклятието на дъбовия остров“ – следва  съвременна експедиция, а шоуто се гледа вече 8 сезона.

Реално ли е съкровището от Медения свитък?

През 1952 г. в района на Кумран археолози намират меден свитък в пещера, заедно с други свитъци от Мъртво море. Гравирано върху медения свитък е описание на огромно количество скрито златно и сребърно съкровище – всъщност толкова голямо, че някои учени са на мнение, че е невъзможно то да съществува.

Свитъкът датира от повече от 1900 години до времето, когато Римската империя контролира района Кумран. По времето, когато свитъкът е гравиран, има данни за редица бунтове срещу римската власт и учените предполагат, че съкровището е било скрито, за да се предотврати конфискуването му от римските сили. Дали съкровището е истинско, къде точно е скрито, дали някога е било намерено и дали би могло да съществува и до днес, са все загадки, които вероятно никога няма да бъдат разгадани.

Каква е съдбата на старозаветния Кивот?

През 587 г. пр. Хр. Вавилонската армия при цар Навуходоносор II завладява Йерусалим, ограбва града и разрушава Първия храм – сграда, използвана от еврейския народ за поклонение пред Бога. В Първия храм е Ковчегът на завета, в който са плочките с написаните на тях Десет заповеди.

Съдбата на Ковчега е неясна. Древните източници сочат, че е бил пренесен обратно във Вавилон или е бил скрит преди превземането на града. Възможно е също ковчегът да е бил унищожен по време на разграбването на Йерусалим. Във всеки случай местоположението на ковчега е неизвестно. След изчезването му, за съдбата на Ковчега са разказани редица истории и легенди. Една история предполага, че е стигнал до Етиопия, където се съхранява и днес. Друга история предполага, че старозаветният Кивот е бил божествено скрит и няма да се появи, докато не пристигне месия.

Дали Висящите градини на Вавилон са съществували?

Древните писатели описват фантастична поредица от градини в древния град Вавилон, съвременен Ирак. Не е ясно кога са построени тези градини, но някои древни писатели са били толкова впечатлени от тях, че са ги наричали „чудо на света“. Около 250 г. пр. Хр. Филон от Византия пише, че във Висящите градини има „растения, отглеждани на височина над нивото на земята, а корените на дърветата са вградени в горна тераса, а не в земята“.

Досега археолозите, които са разкопали Вавилон, не са успели да открият останките от градина, която отговаря на това описание. Това поражда въпроса: Наистина ли са съществували Висящите градини?

През 2013 г. Стефани Дали, изследовател от Оксфордския университет, пише, че градините всъщност се намират в асирийския град Ниневия. През последните две десетилетия и Вавилон, и Ниневия са претърпели щети от войни и грабежи и изглежда малко вероятно тази мистерия някога да бъде напълно разгадана.

Съществувал ли е град Атлантида?

През четвърти век пр. Хр., гръцкият философ Платон разказва история за земя на име Атлантис, която е съществувала в Атлантическия океан и се предполага, че е заемала голяма част от Европа и Африка през праисторическите времена. В историята праисторическите атиняни отвръщат на удара срещу Атлантида в конфликт, който завършва с изчезването на Атлантида под вълните.

Въпреки че никой учен не вярва, че тази история е напълно вярна, някои предполагат, че легендата е могла да бъде вдъхновена отчасти от реални събития, случили се в гръцката история. Една от възможностите е, че минойската цивилизация, процъфтяваща на остров Крит до около 1400 г. пр. Хр., може да е вдъхновила историята на Атлантида. Въпреки че Крит се намира в Средиземно море, а не в Атлантическия океан, минойските селища са претърпели значителни щети при изригването на вулкана Тера в Гърция.

Освен това археолозите установяват, че минойците в крайна сметка са били принудени да се присъединят към група хора, наречени микенци, обитаващи континентална Гърция. Едва ли този дебат някога ще стигне до консенсус.

Какъв всъщност е бил Исус?

Най-ранните оцелели евангелия датират от втори век, почти 100 години след времето на Исус (въпреки че наскоро беше обявено, че е открит възможен фрагмент от първи век).

Липсата на оцелели текстове за Исус от първи век поставя редица въпроси пред библеистите. Кога са написани евангелията? Колко от историите реално са се случили? Какъв е бил Исус в реалния живот?

Археологическите проучвания на Назарет, родния град на Исус, разкриват повече за средата, в която е израснал. Съвсем наскоро учените откриха къща от първи век, която, векове след времето на Исус, е била почитана като къщата, в която Исус е израснал, но дали всъщност е така, не е известно. Въпреки че новите изследвания ще дадат повече информация, учените са на мнение, че е малко вероятно да разберат какъв точно е бил Исус.

Превод и редакция: ГЛЕДНА ТОЧКА

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още