Откриха грешка в първоначалния скрининг за установяване на аутизъм

Най-четени

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Личните лекари използват скринингов тест, за да преценят дали има съмнения за аутизъм и дали лицето трябва да бъде насочено към специалист за официално диагностициране.

Наскоро обаче е открита грешка в клиничните насоки, които лекарите използват при първоначалната си оценка на аутизма, пише The Conversation. Това ръководство е публикувано от Националния институт за здравни грижи в Обединеното кралство (Ница) и също така предоставя клинични насоки в международен план.

Насоките препоръчват лекарите да използват коефициента на аутистичния спектър (AQ10) за измерване на чертите на аутизма. AQ10 съдържа десет твърдения за аутистични черти, като например „Трудно ми е да разбера какви са намеренията на хората“. Това твърдение отговаря на изследвания, които показват, че аутистите трудно разбират какво мислят другите хора. Максималният резултат е десет, а колкото по-висок е броят на точките, толкова по-вероятно е да има наличие на аутистични черти.

Ница препоръчва хората, които са отбелязали седем или повече точки, да бъдат насочени за пълна диагностична оценка от техните лекари, но правилната стойност трябва да бъде шест или повече. Ница изследва пригодността на AQ10 въз основа на проучване през 2012 г., показващо, че стойност от шест или повече е оптимална, но финалният вариант на ръководството е публикувано с препоръката „седем или повече“.

Резултат от шест или повече е оптималната стойност за скрининг, тъй като това прави AQ10 достатъчно чувствителен, за да помогне за идентифицирането на възрастни аутисти, но също и достатъчно специфичен, за да изключи хората без аутизъм.

Разликата между шест и седем може да не изглежда голяма, но една точка разлика в тест с само десет твърдения има голямо влияние. Тази грешка прави AQ10 далеч по-малко чувствителен. Това е така, защото много хора, които са отбелязали шест точки, вероятно са аутисти, но може да не са били насочени към специалист за официална диагностика.

В резултат на това диагнозата може да се забави, а някои пациенти изобщо може да не бъдат диагностицирани. Много хора няма да получат правилната подкрепа в точното време и е вероятно да имат допълнителни проблеми с психичното здраве, като тревожност, която обикновено придружава аутизма.

Десетилетие на неправилен скрининг

Насоките от Ница са в сила от 2012 г., така че неправилен скрининг за аутизъм се случва в продължение на почти десетилетие. Много изследователи също са използвали неправилните тестове, например, като са набирали неправилно участници в проучването въз основа на техните резултати от AQ10.

Невъзможно е да се посочи колко диагнози на аутизма са били засегнати в следствие на тази грешка. Подчертавайки тази грешка, от The Conversation се надяват да бъде подобрена комуникацията на хората с личните им лекари, вместо да бъде подкопана тази важна връзка.

Националният институт за здравни грижи в Обединеното кралство (Ница) е информирано за проблема и тепърва се очаква да дадат становището си и тестовете да се преразгледат. Дотогава лекарите и изследователите трябва да използват правилната шест или повече гранични стойности, в съответствие с първоначалното изследване.

Появяват се няколко нови теста за наличие на аутистични черти на личността, които създават по-добро бъдеще за разбиране на аутизма. Те включват съкратена версия на AQ10 и тест, който използва различен метод за оценяване.

Направени са и подобрения при откриването на признаците на аутизъм при децата, както и при използването на филми, вместо проучвания за насочване на лекарите. Въпреки че тези разработки тепърва ще си проправят път към насоките, дадени от Ница, те ще подобрят скрининга за аутизъм, диагностиката и изследванията през следващите години.

 

Превод и редакция: ГЛЕДНА ТОЧКА

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

Вижте още