Разкриха кой е шефът на шпионската група, работила за Русия?

Най-четени

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Равносметката след акцията на прокуратурата и ДАНС по шпионската афера е десетки претърсени адреси, множество записи на конспиративни срещи, разговори, броене и предаване на пари. За ръководител на групата прокуратурата сочи бивш ръководен кадър на военното разузнаване, а по информация на bTV става дума за Иван Илиев, като участник в групата е и съпругата му.

Останалите четирима са настоящи и бивши военни на различни нива в системата, двама от тях са действащи, а един в момента е директор на класифицираната регистратура на парламента. По неофициална информация на „24 часа“ ставало дума за Любомир Медаров.

За разлика от предишните шпионски афери, тук не става дума за чужди граждани, разузнаващи за тяхната страна, а за наши военни, предаващи информация на друга държава.

История като от шпионски филм, но с реални участници от военното министерство и парламента, които предават секретна информация на чужда държава за пари.

„Участниците в групата са, за съжаление, служители, които са се клели във вярност на държавата си“, каза Елин Алексов от Военно-апелативна прокуратура.

Шпионската група е създадена от бивш ръководен кадър на военното разузнаване, когото разследващите нарекоха „Резидент“. „Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, за тази цел той вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО И ЕС“, съобщи гворителката на прокуратурата Сийка Милева.

Обученият в Русия разузнавач стиковал работата на всички участници – от военните до съпругата му.

„Същата се е ползва с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Тя е играла ролята на посредник между резидента и служители на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства“, допълни Милева.

Записи от разследването показват как „Резидентът“ разяснява как да маскират и предават информацията при срещи в ресторанти, на тенис тренировки или в колата си. Включително как да счупят сим картите на телефоните си, ако бъдат заловени. Записи показват още заснемане на документи от служебните компютри на военните, броене на пари и смяна на валута в чейндж бюра.

„Един от участниците в групата направи опит да избяга, което още веднъж потвърждава, че той се страхува от това, което ще последва като наказание“, съобщи Елин Алексов от Военно-апелативна прокуратура.

Именно Резидентът се опитал да избяга от арест при акцията, но бил заловен в района на руското посолство, твърди bTV.

Петима от задържаните остават в ареста за 72 часа, а един е под парична гаранция.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Вижте още