15 забавни факта за еволюцията

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Знаете ли, че еволюционната теория на Чарлз Дарвин предизвиква доста раздвижване през 19 век? По това време мнозина все още вярват, че светът и всичко в него е създадено едновременно. В „За произхода на видовете“ Сабина Радева преразказа оригиналната творба на Дарвин заедно със собствените си красиви илюстрации. Ето няколко от любимите ни факти за еволюцията.

  1. На Чарлз Дарвин, английски натуралист, са му били необходими 20 години, за да напише и публикува оригиналната си книга „За произхода на видовете“, която обяснява процеса на еволюцията.
  2. Няма две еднакви животни, дори ако принадлежат към един и същи вид.
  3. Има над 340 породи кучета, но всички те произхождат от един вид див вълк, съществувал преди много години.
  4. Хората споделят една и съща костна структура с пет пръста в ръцете си с много други животни, които имат лапи, крила или плавници, като лемури и прилепи, например.
  5. Много от домашните любимци, селскостопанските животни и градинските цветя, които виждаме днес, са резултат от човешкия избор. Например, фермерите биха избрали да отглеждат пилетата, които снасят най-добрите яйца, а градинарите биха насърчили растежа на най-красивите растения.
  6. Най-малката разлика в цвета или дизайна може да помогне на животно или растение да живее, оцелява и да се възпроизвежда по-добре в дивата природа. Това е известно като естествен подбор.
  7. Инстинктът е друга важна част от естествения подбор. Например, повечето птици знаят, че трябва да пътуват до по-топли места, за да оцелеят през зимата.
  8. Ако животните и растенията не се състезават за оцеляване, земята ще бъде заселена от потомството на една двойка.
  9. Малките промени в рамките на един вид могат да се добавят и да създадат съвсем нов вид.
  10. Често тези промени се случват в продължение на хиляди години, така че е трудно да видим със собствените си очи как точно се случва еволюцията.
  11. Вкаменелостите са доказателство за изчезнали видове. Необходими са обаче перфектни условия за образуване на вкаменелости.
  12. От фосили можем да видим, че динозаврите, вълнестите мамути и додо са живели преди много години. Но никога наистина няма да познаем всички странни и прекрасни видове, които са съществували!
  13. Въпреки че и двамата живеят под вода, делфините са еволюирали от бозайници, докато акулите са еволюирали от риби.
  14. Хората, животните, растенията, насекомите и дори бактериите, всички произлизат от първите живи същества, които някога са се появили.
  15. В един момент от времето китовете са се разхождали по сушата!

Превод и редакция: ГЛЕДНА ТОЧКА

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още