Отвъд истинското и фалшивото: Какво издават различните видове усмивки

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Хората се усмихват по редица причини. Може да се усмихнете, когато забележите стар приятел на гишето за загубен багаж; когато презентирате идеите си пред колегите си или когато си представяте, че адвокатът на бившата ви половинка се препъва по стълбите пред съдебната палата.

Всички хора са очаровани от усмивките. От Мона Лиза до Гринч, ние сме пленени от истински и фалшиви усмивки. Този загадъчен израз на лицето е бил обект на стотици изследвания.

Ето какво знаем за 10-те различни вида усмивки, как изглеждат и какво означават.

Социалните функции на усмивката

Един от най-полезните начини за категоризиране на усмивките е според тяхната социална функция или целите, които те обслужват в групи от хора.

Най-общо казано, има три вида източници на усмивки: награждаващи усмивки, усмивки на принадлежност и усмивки на господство.

Усмивката може да е сред най-инстинктивните и прости изражения – само повдигането на няколко лицеви мускула. Но като форма на социално взаимодействие и комуникация усмивката е сложна, динамична и мощна.

Изследвания показват, че хората са невероятно проницателни, когато става въпрос за разчитане и разпознаване на тези усмивки в социални ситуации.

Много хора са в състояние правилно да идентифицират на какъв вид усмивка са свидетели, а  определени видове усмивки могат да имат мощни психологически и физически ефект върху хората.

Ето 10-те най-често срещани усмивки:

Награждаващата усмихва

Много усмивки възникват от положително чувство – доволство, одобрение или дори щастие в състояние на скръб. Изследователите описват това като награждаващи усмивки, защото ги използваме, за да мотивираме себе си или други хора.

Усмивките за възнаграждение включват много сензорни стимули. Мускулите в устата и бузите се активират, както и мускулите в областта на очите и веждите. Това води до засилване на положителните чувства.

Например, когато бебето неочаквано се усмихне на майка си, то задейства центровете за отделяне на допамин (хормон на щастието) в мозъка на майката. По този начин майката е възнаградена за видимото щастие на бебето си.

Усмивки за принадлежност

Хората използват усмивка, за да успокоят другите, да бъдат учтиви, да постигнат доверие в комуникацията, принадлежност, както и да засвидетелстват добрите си намерения. Усмивки като тези се характеризират като усмивки за „принадлежност“, тъй като те функционират като социални връзки. Нежната усмивка често се възприема като знак на състрадание, например.

Тези усмивки включват изтегляне на устните нагоре и според изследователите често предизвикват трапчинки в бузите. Според изследванията, при този вид усмивка устните често остават затворени. Пазенето на зъбите скрити може да е фина препратка към примитивния сигнал за агресия, който оголените зъби изпращат.

Доминираща усмивка

Хората понякога се усмихват, за да покажат своето превъзходство, да демонстрират презрение или подигравка и да накарат другите да се чувстват по-слаби. Може да го наречете насмешка. Механиката на доминиращата усмивка е различна от награждаващата усмивка или тази за принадлежност.

Доминиращата усмивка е по-вероятно да бъде асиметрична: Едната страна на устата се издига, а другата страна остава на мястото си или увисва.

В допълнение към тези движения, доминиращите усмивки могат да включват и извиване на устните и повдигане на вежда, за да се разкрие по-добре бялата част на окото, като и двете са мощни сигнали за отвращение и гняв. Проучванията показват, че доминиращата усмивка работи.

Изследователи, тествали слюнката на хората, за които е предназначена доминиращата усмивка, констатират по-високи нива на кортизол (хормона на стреса) до 30 минути след негативната среща. Проучването им също така установява, че подигравката повишава пулса сред участниците. Този вид усмивка е невербална заплаха и тялото реагира съответно.

Лъжливата усмивка

Ако търсите надежден детектор на лъжата, лицето не е най-добрият ви избор. Според изследванията дори най-опитните служители на правоприлагащите органи забелязват лъжци около половината от времето.

Независимо от това, има проучвания, които разкриват модели на усмивка сред хора, които активно се опитват да заблудят другите в ситуации с високи залози.

Проучване от 2012 г. анализира кадър по кадър хора, заснети, докато публично пледират за издирването на изчезнал член на семейството. По-късно половината от тези лица са осъдени за убийството на роднината.

Сред измамниците, големият зигоматичен мускул – този, който извива устните ни в усмивка –  многократно потрепва. Не е така с онези, които са истински покрусени от скръб.

Замислената усмивка

Всеки, който е гледал класиката от 1989 г. „Стоманени магнолии“, ще си спомни сцената на гробището, когато M’Lynn, изиграна от Сали Фийлдс, се смее грубо в деня, в който погребва дъщеря си.

Човешките емоции са изумителни. Ние сме в състояние да се усмихнем сред емоционална и физическа болка.

Експертите от Националните здравни институти са на мнение, че способността да се усмихвате и да се смеете по време на процеса на скърбене ви предпазва, докато се възстановявате. Интересното е, че, като защитен механизъм, ние можем да се усмихваме по време на физическа болка.

Изследователите наблюдават гримасите на хората, които се подлагат на болезнени процедури и установяват, че те се усмихват повече, когато близки присъстват, отколкото когато са сами. Изводът е, че хората използват усмивки, за да успокоят другите.

Учтивата усмивка

Раздаваме учтиви усмивки изненадващо често: когато за първи път се срещнем с някого, когато сме на път да съобщим лоши новини или когато прикриваме отговор, който вярваме, че някой друг няма да хареса. Списъкът със социални ситуации, изискващи приятен израз, е дълъг.

През повечето време учтивата усмивка включва големия зигоматичен мускул, но не и мускула на орбикуларис окули. С други думи, устата се усмихва, но не и очите.

Учтивите усмивки ни помагат да поддържаме някаква дискретна дистанция между хората. Докато топлите усмивки, породени от истинско чувство, са склонни да ни приближават до другите, тази близост не винаги е подходяща.

Много социални ситуации изискват доверие, но не и емоционална близост. В тези ситуации изследователите от Trusted Source установяват, че учтивата усмивка е толкова ефективна, колкото и сърдечната.

Флиртуващата усмивка

Уебсайтове за запознанства, психология и дори стоматология предлагат съвети как да използвате усмивката си, за да флиртувате с някого: Дръжте устните си събрани и повдигнете вежда;  Усмихвайте се, докато навеждате леко глава надолу; Усмихнете се с малко бита сметана или пяна от кафе на устните си.

Въпреки че има много културно влияние върху тези съвети и сравнително малко доказателства в подкрепа на тяхната ефективност, има данни, че усмивката ви прави по-привлекателни.

Едно проучване установява, че привлекателността се влияе силно от усмивката и че щастливата, интензивна усмивка може да „компенсира относителната физическа непривлекателност“.

Смутената усмивка

Често цитирано проучване от 1995 г. установява, че усмивката, провокирана от смущение, често е придружена от наклон на главата надолу и преместване на погледа наляво. Ако ви е неудобно, вероятно и вие ще докосвате лицето си по-често.

Хората, които се смущават, обикновено се усмихват със затворени уста. Усмивките им не траят  толкова дълго, колкото забавните или учтивите усмивки.

Усмивката на Пан Ам

Тази усмивка получава името си от стюардесите на Pan Am, от които се изискваше да продължат да се усмихват, дори когато клиентите и обстоятелствата предполагат да хвърлят предмети до другия край на кабината. Усмивката на Пан Ам е широко разглеждана като принудителна и фалшива.

Проучванията показват, че когато хората позират, те използват допълнителни усилия, за да дръпнат големия зигоматичен мускул. В резултат на това ъглите на устата са изключително високи и повечето зъбите се виждат. Ако поставената усмивка е асиметрична, лявата страна на устата ще бъде по-висока от дясната.

Ако сте един от близо 2,8-те милиона души, заети в индустрията за обслужване на клиенти, или ако работата ви изисква редовно да общувате с обществеността, може да преосмислите използването на усмивката на Пан Ам, тъй като това може да повлияе на здравето ви.

Неотдавнашно проучване, публикувано в Journal of Occupational Health Psychology, установява, че хората, които регулярно трябва да се преструват на щастливи по време на работа, в крайна сметка прибягват към алкохол, за да преодолеят стреса.

Усмивката на Дюшен

Това е златният стандарт. Усмивката на Дюшен е известна още като усмивката на истинското удоволствие. Това е, което включва устата, бузите и очите едновременно. При тази усмивка цялото ви лице сякаш изведнъж засиява.

Автентичните усмивки на Дюшен ви карат да изглеждате надеждни, автентични и приятелски настроени. Установено е, че генерират по-добро обслужване на клиентите и по-добри съвети. И те са свързани с по-дълъг живот и по-здравословни връзки.

В проучване от 2009 г. изследователите разглеждат интензивността на усмивките в снимките на годишния колеж и установяват, че жените, които имат усмивки на Дюшен на своите снимки, са по-склонни да бъдат щастливо омъжени по-късно.

В друго проучване, публикувано през 2010 г., изследователите изследват бейзболни карти от 1952 г. Те откриват, че играчите, чиито снимки показват интензивни, автентични усмивки, са живели много по-дълго от тези, чиито усмивки изглеждат по-малко интензивни.

Да обобщим: Усмивките варират. Независимо дали изразяват истински изблици на чувства или са насилени, за да отговарят на конкретна цел, усмивките изпълняват важни функции в системите за човешко взаимодействие.

Те могат да възнаграждават поведението, да вдъхновяват социални връзки или да упражняват надмощие и подчинение. Те могат да бъдат използвани за заблуда, флирт, поддържане на социални норми, сигнал за смущение, справяне с болката и изразяване на прилив на настроения.

В цялата си двусмисленост и разнообразие усмивките са едно от най-мощните средства, с които разполагаме за комуникация. Те изразяват кои сме и какви са намеренията ни в социален контекст.

Превод и редакция: ГЛЕДНА ТОЧКА

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още