ООН: Covid-19 е убил косвено 228 000 деца в Южна Азия

Най-четени

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в...

Пандемията от коронавирус може да е допринесла косвено за около 228 000 смъртни случая на деца през 2020 г., 11 000 смъртни случая на майки и 3,5 милиона нежелани бременности в Южна Азия, се казва в доклад на ООН.

Изследването, поръчано от УНИЦЕФ, съобщава за „драстични съкращения в наличността и използването на основни обществени здравни услуги“ заради пандемията в Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш, Афганистан и Шри Ланка, където живеят 1,8 милиарда души, пише „Гардиън”.

„Отпадането на тези критични услуги е оказало опустошително въздействие върху здравето и храненето на най-бедните семейства“, каза регионалният директор на УНИЦЕФ Джордж Лария-Аджей.

Изключително важно е тези услуги да бъдат възобновени напълно за деца и майки, които имат отчаяна нужда от тях, и да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че хората се чувстват сигурни, за да ги използват, каза той.

Страните в региона наложиха строги мерки за блокиране, за да спрат разпространението на коронавирус. Оттогава много ограничения бяха облекчени, въпреки че много училища остават затворени.

В доклада се казва, че дори там, където здравните услуги не са били преустановени, броят на хората, които ги посещават, е намалял.

Например в Бангладеш и Непал броят на малките деца, лекувани от тежко остро недохранване, е спаднал с над 80%, а ваксинациите на деца са намалели рязко в Индия и Пакистан.

Около 420 милиона деца в Южна Азия са останали извън училище поради пандемията. В доклада се предупреждава, че девет милиона от тях вероятно никога няма да се върнат в училище.

Това, от своя страна, вероятно ще доведе до увеличаване на броя на детските бракове, а те, от своя страна, до допълнителни 400 000 юношески бременности, както и до увеличаване на броя на смъртните случаи на майките и новородените и на честотата на забавено развитие при децата.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров....

Вижте още