Д-р Ченко Сотиров: Реформата в здравеопазването трябва да започне с разбиване на монопола на Здравната каса

Най-четени

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо...

Д-р Ченко Сотиров е водач на листата за 19 МИР-Русе. Интервю на dnews.bg.

Д-р Сотиров, по средата сме на предизборната кампания, започна вече и плакатната война. Вие за пръв път се захващате с политика, водите листата на  Републиканци за България  в Русе, какви са впечатленията Ви?

Откровено казано не очаквах такава плакатна война, макар че бях предупреждаван многократно. Ние гледахме много толерантно на тази кампания и си мислех, че всичко ще върви по вода. Но се оказа, че нещата далеч не стоят по този начин. Лепим плакати на определените за целта места, и веднага след това върху нашите се лепят други, на други политически партии. Аз лично не го разбирам, но ние ще продължим по нашия толерантен начин.

Смятате ли да подадете жалби, оплаквания?

Не. На този етап не, ние ще действаме само с добро.

Казахме, че за пръв път сте в тази позиция. Какво беше отношението Ви към политиката досега, защо сега решихте да се захванете с нея? И защо с Републиканци за България?

Защото сега бях поканен. Отношението ми към политиката винаги е било следното: не съм участвал активно, но винаги съм гласувал. Държа да подчертая, винаги. И призовавам всички млади хора, а и не само младите да гласуват, защото това е нещото, което ще ни измъкне от този 30-годишен преход. А защо Републиканци за България казвам веднага – познаваме се лично с г-н Цветанов отдавна, той ми се обади, покани ме на една среща и ми обясни за неговия политически проект. Аз имах доста колебания, но той ми каза: “Ченко, ела на Инициативния комитет и бъди част от него. Виж за какво става въпрос”. Отивайки там, виждайки какви хора е събрал и за какво ще се бори, веднага приех. Дори станах част от Инициативния комитет.

И за какво ще се борят Цветан Цветанов и хората около него?

За едно по-добро бъдеще. То е ясно, много често ми задават въпроса, вие ли ще откривате топлата вода? Не, тя топлата вода е открита. Просто трбва да вземем работещи успешни модели, които да се опитаме да наложим в нашата страна. Не вярвам да е толкова трудно.

Как е възможно това, да наложим външен модел, като виждаме, че дори сега ние не можем да спазваме общоевропейските правила за борба с КОВИД-19?

Тук ще Ви отговоря кратко и ясно. Има го в нашия слоган, ние сме за държава с правила. В Бълагрия има правила, но те не се спазват. А, когато правилата не се спазват настъпва хаос. Ние можем да наложим правила, които да се спазват.

Вие сте живял в Норвегия. Може ли да копираме нещо от там?

Там нещата се свеждат до следното. Политиката е насочена към хората и околната среда.  Толкова добра социална политика съм виждал в много малко държави. Като започнем от стимулиране на раждаемостта и стигнем до пенсионерите. Там са най-щастливите пенсионери. Хората работят до пенсионна възраст и след това излизат да си почиват.  Държавата е прекрасно устроена. Относно околната среда, най-важното, което искам да бъде и в България, те не приемат отпадъците като боклук, а като ресурс. Такова разделяне на боклуци и тяхното рециклиране аз другаде не съм виждал.

И ние имаме трицветни контейнери, но не ни се получава.

Пак казвам – правила има, но не се спазват, това е проблема за съжаление.

Вие казахте за добрия живот на норвежките пенсионери, но сигурно пък данъците са големи за да имат и високи пенсии?

Високи са им данъците, определено. Но държавата е така устроена, че колкото по-богат си толкова повече данъци плащаш. По-бедните плащат малко. Тази данъчна система работи и не е променяна дълги години.

Казахте правила, в тази пандемия в коя сфера трябва да се въведат спешно нови правила?

Пандемията показа, че нашата здравна система не работи адекватно. Болниците изпаднаха в колапс, лекарите вдигнаха ръце. Аз най-отговорно казвам, че от българския медик се изисква много, а той не е добре заплатен. Говоря за държавните болници. Това са специалисти учили толкова много години и в един момент да работят за толкова ниски заплати, това го няма никъде по света.

Как да се повишат заплатите на лекарите?

Има как. Чрез здравна реформа. Най-малкото, защо трябва да има само една Здравна каса. Нека да са няколко, нека да спре източването на касата с тези пътеки, за които всички знаят, но малко хора говорят. Сега има и европейско финансиране. Къде отива то? Защо нашата държава винаги реагира неадекватно. Видяхте абсолютния хаос, който настъпи, при сто заболели затворихме държавата, а сега са хиляди и отваряме.

Прогнозите на специалистите сега са, че третият пик на пандемията ще бъде след три седмици, точно когато трябва да се проведат изборите?

Да, имаме опасения. Най-малкото, че хората ще са притеснени да отидат до урните, а това ще помогне на големите партии, които разчитат на организиран вот през общинските и държавни служители, през корпоративния и купения вот. За това аз призовавам всички да упражнят правото си на глас, да бъдат отговорни граждани.

При посещението си в Русе Цветан Цветанов говореше за институционален натиск върху ваши членове и симпатизанти.

Има го все още. Всеки един член от нашата листа е прозвъняван, в началото с добро са канени в друга партия, после се преминава към заплахи. Ние не обръщаме внимание на такива заплахи, не сме такива хора. Само с добро, агресия в кампанията ни няма да има.

Вие сте водач на листата. В нея обаче има сериозни имена като Филип Виденов, капитан на националите по баскетбол, Наталия Къснеделчева – шеф на “Винпром Русе”, все хора лидери, които обичат да водят. Как се разбирате с тях?

Те са хора лидери, експерти в своята обаласт, но винаги са разчитали на екипна игра. Те са отборни играчи. Когато се редеше листата седнахме и се разбрахме. Аз много разчитам на тях.

Трите основни приоритети за развитието на Русе?

Има доста проблеми за съжаление. Русе е определян като град със затихващи функции, а ние сме вратата на Азия към Европа. Това е необяснимо, няма причина положението да е такова. Това е изцяло по вина на централната и местната власт. Друг проблем е мръсният въздух. Да затворим заводите обаче, не е решение на проблема, защото това ще доведе до голяма безработица. Експертите ни в областта на екологията са много силни и ние ще представим решение скоро. Искрено се надявам да успеем да направим магистралата Русе – Велико Търново. Имаме проблем и с туризма. Защо корабите спират, а туристите се извозват към Търново. Това е необяснимо.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Вижте още