Проверяват спазен ли е протоколът по ваксиниране след смъртния случай

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ беше спряно от премиера Бойко Борисов на съвещание в Министерския съвет вчера. Решението е в сила, докато излезе писмено становище на Европейската агенция по лекарствата, което да отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ.

Разпореждането идва, след като 57-годишна жена е починала няколко часа след ваксинация с препарата в Пловдив.

Здравните власти казват, че връзка между ваксинирането и смъртта няма. Леталният изход е настъпил приблизително 13 часа след поставяне на препарата.

Жената е била с хронични заболявания, най-тежкото от тях е било сърдечно. По препоръка на кадиолога си – тя се е ваксинирала. Близките ѝ са категорични, че се е чувствала добре преди поставянето на препарата.

Протоколът по ваксиниране при жената е спазен. Тя е отишла с намерение да се консултира с кардиолог, за да знае дали да се ваксинира. Тъй като нямаме сигурни доказателства за намеренията ѝ, вчера преустановихме ваксинирането с „АстраЗенека“, каза д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ-Пловдив.

По думите ѝ жената е получила инфаркт през 2005 г., след което ѝ е поставен байпас. Преди ваксинация ѝ е направено ЕКГ и ехография, като изследванията не са показали пречка за имунизиране.

„Друг е въпросът дали сърдечно съдовите заболявания са приоритетни за ваксиниране, както е препоръката на повечето производители на ваксини. Дали това не трябва да се преразгледа“, допълни д-р Танчева и обясни, че жената не е била имунизирана с доза от партидата, заради която беше спряно ваксинирането в други държави.

Тяхната имунизация ще продължи с иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ и е приоритетна, предадоха от здравното министерство.

Количествата са разпределени към регионалните здравни инспекции, а оттам към ваксинационните пунктове в страната, ангажирани с изпълнението на фазите от Националния ваксинационен план.

Пазят се и дози за втора игла при пациенти, на които им предстои реумнизация със същите ваксини.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още