„Българското знаме“ в македонската песен на „Евровизия“ се оказа експонат в бивша турска баня

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Спор в някои македонски медии (а и в някои български) и социални мрежи породи изборът на македонската песен на „Евровизия“. Васил Гарванлиев от Струмица участва с песен, на чийто клип той за кратко се вижда на фона на цветовете на българското знаме, но вертикално.

В действителност, освен че авторът отрича, цветовете, за които той говори, могат да се открият в интериора на една от забележителностите, където е сниман клипът, днес използвана като музей.

Клипът на Here I Stand раздели Северна Македония. Имаше коментари, че песента по никакъв начин не представлява Северна Македония и че няма никакви асоциации със страната във видеото (но това не е необичайна практика на конкурса), а съчетанието от тези две неща повдига въпроса кого представлява изпълнителят.

И в България имаше коментари за „присвояване“ на национален символ, които станаха актуални покрай политическото напрежение между двете държави.

Гарванлиев, който обаче бе кандидатът на „Евровизия“ и при отлагането на песенния конкурс миналата година, има съвсем различно обяснение за цветовете. Според него съвпадението е случайно, а и българският трибагреник е хоризонтален, а не вертикален, както в клипа.

Пред македонското издание „Фокус“ той обясни, че ненужно се прави скандал. „Хората обожават да правят скандали, без да е нужно, и искат да правят драми. Това са прекрасни неща в Даут паша хамам в Скопие и съм много горд, че ми беше позволено да снимам там“. За тези изображения „вдъхновението е от Иисус“ и „няма никаква връзка с България“.

Васил е прекарал по-голямата част от живота си извън Северна Македония, учил е музика в чужбина с фокус върху операта, продължава „Фокус“.

Даут паша хамам е бивша турска обществена баня в Скопие – една от локациите, където е заснет клипът, пише Дневник. Днес сградата се използва като национална галерия, а на сайта на община Чаир може да се види, че съвпадащите с българското знаме три цвята са част от интериора на подслонилия Националната галерия на Северна Македония бивш хамам.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още