Гешев не отстъпва на Кьовеши за делегираните прокурори

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Голяма част от членовете на Прокурорската колегия във ВСС застанаха зад избора си европейски делегирани прокурори и декларираха, че ако трябва да го повторят, отново ще гласуват за вече излъчените десет кандидатури, предаде БНР.

В рамките на малко повече от половин час съдебните кадровици обсъдиха писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши от 25 февруари, с което тя иска допълнителна информация за българските кандидати и единодушно решиха, че ще отговорят на всички нейни въпроси. Отговорите ще са на десетки страници, но съдържанието се оказа конфиденциално.

След края на дебата, стенограмата от който също ще бъде пратена до офиса на Кьовеши в Люксембург, главният прокурор Иван Гешев обяви, че не вижда никакъв проблем в тази комуникация:

„Както всички разбраха, най-после, надявам се, в България, сме в хода на една неприключила процедура. Нормално е в хода на различни процедури да има някакви въпроси, които трябва да се изясняват. Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите в един партньорски разговор, при едни консултации, ако има някакви въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, да бъдат обсъдени“

По-рано Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия, нарече „процедурно нетърпение“ поисканата от европейския главен прокурор допълнителна информация. Според Иванов писмото на Кьовеши е пристигнало във Висшия съдебен съвет преди цялата документация от избора да бъде изпратена в офиса на Европейската прокуратура в Люксембург.

От изказванията на съдебните кадровици стана ясно, че автентичният отговор до европейския главен прокурор няма да бъде обявен публично, защото информацията е конфиденциална.

За писмото съобщиха точно преди седмица пред „Хоризонт“ от пресцентъра на Европейската прокуратура.

На 13 февруари – след няколкодневно изслушване, Прокурорската колегия избра шестима прокурори, трима следователи и един съдия за делегирани европейски прокурори, които да работят по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Според изданието „Юрактив“ от офиса на Лаура Кьовеши са имали забележки има към седем от десетте предложени български магистрати.

От пресцентъра на българския съдебен кадрови орган обаче не съобщават за забележки, а само за изискана допълнителна информация.

В края на миналата седмица в кратко прессъобщение от Прокурорската колегия обявиха, че в писмото от Лаура Кьовеши високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори и че процедурата все още не е финализирана.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още