По 100 милиона дози ваксини обещава Фон дер Лайен от април

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Значително повече дози ваксини, ще получи ЕС от следващия месец, в сравнение с досегашните доставки, обеща председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за всекидневника „Der Standard“.

През първите два месеца от годината, производителите са доставили съответно 20 и 30 милиона дози ваксини, а през март броят им може да достигне 50 милиона дози, посочи още тя.

„Според плановете на производителите количествата могат да се удвоят отново от април нататък. Това би било средно около 100 милиона дози на месец през второто тримесечие, общо 300 милиона до края на юни.“

В момента в страните от ЕС ваксинацията върви с много по-бавни темпове отколкото във Великобритания, Израел или Чили. Президентът на САЩ Джо Байдън пък обеща да разполага с достатъчно ваксина за всички американци до края на май.

Фон дер Лайен открито признава погрешни преценки в пандемията. Вярно е, че „бяха използвани правилните ваксини“. Но „всички ние подценихме, че увеличаването на стабилното масово производство е изпълнено със значителни рискове“.

В същото време тя подчерта колко е важно закупуването и разпределението на ваксините да става едновременно и солидарно за всички страни-членки.

С увеличаването на доставките на ваксини в ЕС, поне целта да се ваксинират две трети от пълнолетни граждани на ЕС веднъж до края на лятото отново ще стане по-реалистична.

Доставките през второто тримесечие зависят, наред с други неща, от завод в САЩ. Съединените щати още не са одобрили ваксината на АстраЗенека, но са наложили забрана за износа й.

„Комисията се надява, че можем да работим със САЩ, за да гарантираме, че ваксината, която се произвежда в САЩ, може да се използва изцяло за изпълнение на договорните задължения на производителите на ваксини към ЕС“, каза говорител на еврокомисията.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още