Окончателно решение за спиране на плановите операции в цялата страна не е взето

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

„Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде осигурена втората доза на всички“. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм:

„Заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той“.

По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата:

„Ние следваме решенията на Европейската комисия. В момента, в който Европейската агенция по лекарствата одобри заявките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на преговори с тях за доставка“.

Все още се водят преговори за вземане на ваксини назаем от Франция и Германия, уточни Начева и добави, че проблемът със забавянето на доставките касаят не само България, но и всички останали страни от ЕС.

И на експертно, и на политическо ниво се работи усилено по т.нар. сертификат при ваксиниране, съобщи Жени Начева:

„Въпросът има политически, правен, медицински и етичен измерител. Има постигнат напредък в мрежата по електронно здравеопазване на ниво ЕС, относно минималния набор от данни в сертификата по ваксиниране. Ние сме една от първите държави, които подготвиха този сертификат. Той дава достъп както на територията на страни от ЕС, така и на трети държави – за проверка на неговата автентичност и верификация на данните“.

Позицията на Министерството на здравеопазването е, че крайното решение за сертификата не трябва да дискриминира лицата, които не желаят да си поставят ваксина:

„Не трябва да има дискриминационно решение за свободното движение между държавите, което да е на базата на конкретен медицински признак“.

На 17 март се очаква да бъде публикувано законодателно предложение на Европейската комисия за т.нар. зелени паспорти, което да бъде обсъдено, обяви зам.-министър Начева и уточни, че българските институции и експерти са подготвени, за да бъде взето най-правилното решение на политическо ниво.

Във връзка със спирането на плановите операции от 8 март, зам.-министър Начева обясни, че все още се обсъжда темата и не е взето окончателно решение за цялата страна.

„Ситуацията на територията на страната е твърде специфична и различна, затова местният подход е водещ при вземането на решения“, обясни тя и подчерта, че здравната система е обезпечена и финансово и с достатъчно медицински кадри за преодоляване на пандемията.

На този етап няма недостиг на легла, акцентира тя и уточни, че в болници, в които има висока заетост и не могат да приемат пациенти, те се пренасочват към близки лечебни заведения.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още