Може да бъдат отрязани от гласуване до 150 000 души

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Социологът Цветозар Томов прогнозира изборен хаос и призова за отлагането на вота за лятото

Между 100 000 и 150 000 души може да не упражнят правото си на глас на изборите на 4 април заради коронавируса. Това са хората, които към този момент ще бъдат болни или поставени под карантина, прогнозира пред „Сега“ социологът Цветозар Томов. „Отрязването“ им от вот ще е заради невъзможността на изборната администрация да осигури достатъчно подвижни кутии, в които те да пуснат гласа си.

„Задава се огромен хаос до изборите, предвид третата вълна от Ковид-19, в която навлизаме, и лавинообразното нарастване на новите случаи. За мен много по-добре е изборите да бъдат отложени за лятото, когато ситуацията в страната ще се успокои“, заяви още Томов.

„Ако предположим, че трябва да осигурим на 100 000 души, които са под карантина или заболели, са ни нужни между 2000 и 2500 подвижни секции, което е 1/6 от общия брой на секциите в страната. Смятате ли за възможно те да бъдат направени за 2 дни във всички населени места в страната? В същото време трябва да се създаде организация, при която членовете на тези комисии ще посещават заразени с ковид, което налага да бъдат надеждно защитени и да се намерят желаещи да се включат в такива секции“, даде пример Томов, който е добре запознат с изборната технология и който бе говорител на ЦИК преди няколко години.

Той допълни, че не трябва да се забравя и самата процедура – партиите да предложат членовете на секционните комисии (СИК), а районните (РИК) да ги назначат. „А всичко това трябва да стане в крайния етап от кампанията в ситуация на тежка епидемия, защото работите вървят натам“, предупреди Томов. По думите му управляващите „хвърлят прах в очите и е съвършено нереалистично да се очаква, че може да се създаде организация, която да поеме тези 100 хил. избиратели“. „Ако са толкова. Могат да бъдат и 150 000 души, ако нарастването на заразените се засили. Мисля, че е умерена оценката ми“, допълни той.

РИК пък ще решат къде да бъдат разкрити мобилни секции в последния момент, „защото ще нарастват и лавинообразно заявленията в периода между 21 и 31 март. По-рано няма кой да подаде такова заявление“, обясни социологът. В същото време сроковете, които ЦИК е определила, са до 1 април кметовете да решат колко секции да разкрият и респективно РИК-овете да определят колко да са подвижните комисии. Има и точка, която предвижда тези членове да бъдат ваксинирани, което съвсем нямало как да се случи в периода от 1 до 4 април.

Прогнозите на Томов се базират на драстичното увеличение на активните случаи и поставените под карантина лица за последната седмица. „Като се погледнат актуалните данни (към 5 март) – над 34 хил. активните случаи, а поставените под карантина към 32 хил. души. Тоест, ако изборите бяха сега, то около 66 хил. души са с вируса. Откакто сме във фаза на нарастване на заразените, тоест за около месец, новите случаи са се увеличили с около 70 процента“, посочи социологът.

„Не се взимат мерки, с които да си създадем илюзията, че можем да спрем тази вълна на увеличение на епидемията. Следващата мантра от страна на управляващите е, че хората са виновни за това нарастване. В момента, в който спрат да дърпат тиранти, и да казват колко сме добре на фона на Европа, ще започнат да обвиняват хората, че не спазват мерките и не се предпазват. У нас третата вълна тепърва започва“, заяви Томов, като подчерта, че именно заради всичко това не може да се прави никаква прогноза за изборния резултат.

На базата и на развитието на заразата идните седмици, той очаква и значително покачване на смъртността. „Сигурно е, че смъртността през следващите 3-4 седмици ще нараства и ще достигне равнището от ноември. Не знам как ще реагират хората в този момент“, каза той. Според него в период на предизборна кампания, „ако достигнем ноемврийските и декемврийските числа на смъртност, живота си ще загубят за 4 седмици някъде между 18 и 20 хил. души и поне при половината от тях причината ще бъде свързана с Ковид-19“. „Предполагам, че и болниците ще бъдат претъпкани, там ще настъпи криза в края на кампанията. При тези обстоятелства при какъв начин ще реагират хората и как изобщо ще се отнесат към наближаващите избори, е дълбоко наясно“, заяви социологът.

Заради това мнението му е, че „най-разумното решение, което трябва да вземат властимащите, въпреки че по други причини не са в състояние да го направят, тези избори да бъдат отложени“. „Докато тази война не бъде преодоляна, защото става дума за човешки животи. Ситуацията е такава и тя няма да бъде овладяна скоро. Да минат 3-4 месеца и изборите да бъдат произведени през лятото, когато има надежда, че ситуацията може рязко да се подобри“, обяви Томов.

И той, както и други социолози, с които „Сега“ разговаря, смятат, колкото по-хаотична е ситуацията в страната, толкова по-големи шансове ще имат ГЕРБ. Според тях „коронавирусът работи за ГЕРБ“, защото техните избиратели са по-млади и „твърдо решени да гласуват“, без да се плашат, докато на БСП са по-възрастни и тях задълбочаването на епидемията „може да ги откаже да отидат до урните“.

В същото време обаче социолози предупреждават, че ситуацията със заразата е толкова непредвидима и накрая може да се окаже, че „сметките на властимащите са криви“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още