Вигенин: Отиващият си парламент постигна дъно, което не беше достигано от никого досега

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

При социално-икономическите мерки срещу кризата правителството е длъжник и на хората, и на бизнеса. Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листа в Ямбол Кристиан Вигенин по време на дебат по БТВ.

„Правителството направи толкова, колкото може. Нека да разделим нещата на две- едното са мерките, които бяха предприети за ограничаване на разпространението. Имаше периоди, в които България беше първа по смъртност не само в Европа, но на моменти и в света. Така че нека крайната оценка кой как се е справил да дадем когато приключи тази епидемия.

Много често имаше нелогични действия, които като че ли бяха по усмотрение на министър-председателя, не в основа на реалните препоръки и въз основа на реалното развитие на пандемията. Както ми се струва, че е ситуацията в момента, когато има риск точно преди изборите ние да се окажем в пик на така наречената трета или както господин Дончев каза втора вълна“, каза той.

„Що се отнася до социално-икономическите мерки, да, някои неща бяха направени, но много от тях реално не сработиха, особено подкрепата за българския бизнес. Толкова закъсня, че тя на практика се обезсмисля.

Има мерки, по които вече седем-осем месеца реално по тях няма разплатени средства. Други тепърва се откриват. Около 260 милиона, по наши изчисления, са дадени на бизнеса към средата на февруари, което е 0,2 % от БВП на фона на страни, които заделиха между 5 и 15 %. Тук смятаме, че правителството е длъжник и на хората, и на бизнеса“, подчерта Вигенин.

„Изхождам от предпоставката, че ще бъдат част от управляващото мнозинство, а не от опозицията, така че на нас ни предстоят много сериозни задачи. Става въпрос за реформи в системата на здравеопазването, образованието, съдебната система. Това са сериозни ангажименти, към които ще съм съпричастен. Заедно с това ще продължа да се боря за моите избиратели, гражданите на област Ямбол – да довършим и имат нова болница, добри пътища, чиста питейна вода, задачите са много и смятам, че ще мога да ги реализирам“, коментира Вигенин.

„Отиващият си парламент постигна едно дъно, което не беше достигано от никого. Ако президентът е налагал толкова пъти вето е защото по такъв начин се приемаха законите в този парламент, че можеше само и единствено да се срамуваме – едни се приемаха в рамките на два дни, други в преходни и заключителни разпоредби се пробутва лобистко законодателство.

Президентът се опитваше през цялото време да е коректив, това беше единствено в интерес на българските граждани. В борбата с корупцията правителството не се справи, защото нямаше да има тези спонтанни протести на фона на всичко, което се случваше в държавата. Ситуацията с корупцията продължава да се влоша, въпреки приетото законодателство“, заяви Вигенин.

„Имаме редица предложения, свързани с повишаване на доходите на най-уязвимите групи, мерки срещу демографската криза и подкрепа за младите хора и семейства. Предложения, които сме изчислили по начин, който да направи възможно прилагането им, каза зам.-председателят на БСП и водач на листа в Ямбол.

„Опитах се да се запозная с предизборните платформи на политическите формации. ГЕРБ не е представил още такава, вероятно ще видим още от същото. При „Обедините патриоти“ виждаме някои идеи, които буквално са взети от нашата платформа. При тях искат по-малко приходи и много повече разходи, това е популистка платформа, ако не се коригира не може да се прилага“, поясни той.

Относно финансирането на социалните мерки, засегнати в предизборната платформа на БСП, Вигенин коментира: „Вместо да разпределяме с решение на МС през декември 2 млрд., те ще бъдат планирани изначално в приходите на бюджета. Второ – пресичане на корупционните канали, които продължават да вървят. Трето – с мерките, които предлагаме ще намалим данъците на 760 хил. семейства, 3,5 млн. българи ще останат със същите данъци, а на 100 хил., с най-високите доходи, данъкът им общ доход ще бъде увеличен. Това е признак на солидарност“.

„В Споразумението за партньорството, което нашето правителството е изпратило до ЕС, има унищожителни данни“, разкри Вигенин и цитира от въпросния документ, че управляващите са признали, че разликите между бедни и богати са огромни.

„БСП предвижда да разкрие Агенция „Антикорупция“, защото няма нито един, осъден за корупция“, каза още социалистът.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още