Кунчев: В България ще има сертификат за ваксинираните, независимо дали е дискриминация за някои

Най-четени

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в...

В България ще работим за сертификат независимо, че на някой му се струва дискриминационно. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на бТВ.

По думите му това ще улесни вече ваксинираните и преболедувалите. Всички останали ще трябва да спазват мерките за минаване през граница – пускане на тестове на коронавирус, например.

„Такъв механизъм може да влезе в действие само когато напреднем с ваксинациите. Ако някой иска да се ваксинира, но няма достъп, тогава няма да е справедливо“, категоричен е Кунчев.

„Като лекар, ако трябва да отговоря – рисково е да разпускаме мерките. Ако трябва да отговоря като човек, който вижда пълната картина – още имаме последен шанс да си позволим едно разхлабване“, каза Ангел Кунчев.

Той коментира, че досегашната практика е показала, че отворените хотели и ресторанти не са повишили случаите.

„Риск има. Ако това отваряне повлияе на заболеваемостта, ние ще бъдем принудени да го отменим“, категоричен е Кунчев.

„Открихме тези коридори, защото се оказа, че хора, на които им се полага ваксина по фазите, не се явяват, а такива, които много искат – не могат да се ваксинират“, коментира Кунчев. По думите му коридорите дават вариант при, например, отворени два флакона по 10 дози ваксина, а явили се 16 души, да се ваксинират четирима извън групите.

„Ако хората са възприели, че който иска да се имунизира, ще може – не е така. Докато не се нормализират доставките на ваксини, няма как да стане“, категоричен е Кунчев.

По думите му в три германски провинции са обявили, че възприемат българския модел на ваксиниране и отварят „зелени коридори“ за една от ваксините.

На въпрос дали ще има втори дози за вече ваксинираните, Кунчев е категоричен, че ще има.

Здравният инспектор коментира също липсата на ваксини. Според Кунчев „трябва да се караме“ на производителите.

„Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 млрд. евро, за да работи бързо и качествено – нека бъде така добър да си изпълни частта“, каза Кунчев.

Той коментира още, че е пандемията е показала на Европа, че трябва да поддържа на континента жизненоважни производства като тези на маски, защитни облекла, дезинфектанти, антибиотици и ваксини.

Ангел Кунчев коментира, че ситуацията в страната ще бъде овладяна поради две причини. Едната е, че след всяка вълна има спад на заболеваемостта. И втората – колкото повече хора се ваксинират и тези, които оздравяват, толкова по-трудно ще се случва заразяването.

На въпрос защо на фона на отваряне на заведенията, празненствата на 3 март са отменени, здравният инспектор коментира, че на връх Шипка са се очаквали между 3000 и 5000 души. В такава ситуация, дори на открито, рискът е голям.

За предстоящите парламентарни избори, Ангел Кунчев коментира, че ако се спазват мерките, посочени в медицинския протокол, рискът от зараза е минимален.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров....

Вижте още