Персоналът в чешките болници е на прага на силите си в битката с коронавируса

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Медицинската сестра Драхослава Летакова прекарва пръсти през косите си, обляга се на една стена и с влажни очи разказва накратко за изтощителното си всекидневие в днешното време на пандемия.

„Как през цялото време съм тук? Как нямам свободно време? Как не съм била в отпуск повече от половин година? Да, такъв е наистина професионалният ми живот“, казва кротко тя.

Г-жа Летакова е старша сестра в клиниката по вътрешни болести на болницата в чешкия град Стод. В момента страната регистрира най-високите в света нива на заразяване с коронавирус на глава от населението.

Болницата се намира в западната част на държавата с 10,7 милиона жители и приема пациенти, живеещи на разстояние до 50 километра.

„Започвам всеки ден в 6 ч. сутринта и оставам, докато е необходимо. Връщам се у дома чак нощем“, заявява медицинската сестра, която се грижи за близо 90 души вместо обичайните 50 пациенти.

„Някои млади сестри носят крачкомери и навъртяват по над десет километра дневно само на работа“, казва тя пред АФП. От съседната стая се чува раздираща кашлица. В заведението й постоянно прииждат нови пациенти.

От началото на пандемията в Чешката република са регистрирани 1,2 милиона случая и 20 000 починали, а броят на новите заразени се движи за момента около 15 000 дневно.

Чешкото здравно министерство посочи във вторник, че страната е на ръба да изчерпи капацитета на интензивните си отделения.

„Не можем в никой случай да поддържаме сегашните норми за здравни грижи, има забавяния и отлагания, когато не става дума за КОВИД. Системата като цяло скоро ще стигне предела на възможностите си“, заяви зам.-министърът Владимир Черни.

Болницата в Стод е добър пример за това. Директорът Мирослав Забрански вижда причината в британския щам на вируса, който се разпространява в страната.

„Положението със свободните легла често се променя само за час. Сега имаме пет свободни легла, но има риск всеки момент да пристигнат допълнително двама пациенти, без да има място“ за тях, отбелязва той пред АФП.

Болницата е превърнала своята клиника по вътрешни болести в КОВИД отделение, а пациентите с други заболявания са прехвърлени в гинекологията и хирургията.

„Хората от службите, свързани с КОВИД, са изтощени. Те често няма как да излязат в отпуск, а щом успеят, изобщо няма къде да отидат. Психологическото бреме е най-лошото“, подчертава Забрански.

Той смята ваксините за „светлина в края на тунела“, но бавното развитие на кампанията и проблеми със снабдяването отслабват тази светлина.

Чешката република е обявила частична карантина. Сблъсъци от правно естество около затягането на антивирусните мерки противопоставят популисткото правителство и опозицията.

Правителството не наложи в четвъртък по-стриктна карантина независимо от все по-силните призиви за по-строги мерки, каквито спомогнаха страната да се пребори с първата пандемична вълна през пролетта.

Докато говори пред АФП, г-жа Летакова поздравява млада медсестра с цивилни дрехи, излизаща от залата след закуска.

„Тя има малко дете в карантина“, въздиша служителката.
„Дъщерите ми имат нужда от отпуски. Идва сезонът на пролетните почивки и трябва да отделя свободно време“ за тях, набляга старшата сестра, при все че знае – това ще я натовари допълнително.

Г-н Забрански заявява, че приветства помощта, предложена от съседна Германия, но засега чешкото правителство не посреща твърде топло тези предложения.

Директорът на болницата отказва да даде сведения за броя пациенти с КОВИД-19, лекувани в Стод от началото на пандемията.

„Още не съм си направил сметките. Според мен най-лошото предстои“, казва той./БТА

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още