Държавата обяви развод с пристанищата

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Актуализираният план за действие за държавните концесии до 2027 г., одобрен от Министерския съвет на 17 февруари предвижда обявяване на концесии на всички държавни пристанища, с което практически страната ще излезе от тяхното управление. Това е записано в първичния документ, приет на 20 януари, пристанищата не са били включени, предава специализираният сайт Maritime.bg.

Припомняме, че през миналата година Министерството на транспорта възложи договори за 459 406 лева за изготвяне и актуализация на анализите за възлагане на концесия на 8 български пристанищни терминала – „Видин-център“ , „Русе Изток 1“, „Русе Изток 2“, „Русе Запад“ , „Бургас Изток 1“, „Варна Изток“, „Варна Запад“ и „Фериботен комплекс – Варна“.

Година по-рано транспортният министър Росен Желязков заяви, че в резултат ще се получи по-голяма яснота по анализите на данните, в т.ч. за актуалното състояние на самата инфраструктура и на нейния потенциал. Тогава министърът подчерта, че се разглеждат главно възможностите за привличане на частни инвеститори към съществуващите терминали, но ще се съдейства, ако има интерес за изграждане на нови. Все още не са станали публични резултатите от анализите.

От сегашния план на правителството става ясно, че държавата очаква да получи 53 264 258 млн. лева под формата на концесионни възнаграждения при отдаването на пристанищни терминали „Варна – Изток“, „Варна – Запад“, оперирани в момента от „Пристанище Варна“ ЕАД, „Бургас – Изток 1“ на държавния оператор „Пристанище Бургас“ ЕАД, „Фериботен терминал – Варна“, „Русе – Изток 1″ и Русе – Изток 2“, оперирани понастоящем от „Пристанищен комплекс Русе“ ЕАД, „Русе – Запад“, „Видин – Център“ и „Зимовник – Русе“.

От правителствения план-проект става ясно, че се очаква обявяването на концесионните процедури да се случи до края на настоящата година.

Държавата планира да отдаде оперираните от „Пристанище Варна“ ЕАД терминали за срок от 35 години, срещу което очаква приходи в размер на поне 20 млн. лева. В плана е записано, че концесионната територия на терминал „Варна – Изток“ е в размер 343 027 кв. м., но не става ясно дали в тях влиза и т.нар. Зона за свободен достъп, която се развива от години в района на Морска гара. От обявлението става ясно, че бъдещият концесионер ще може да развива пристанищната инфраструктура, ако има такива намерения.

Товарен пристанищен терминал „Бургас – Изток 1“, който в момента се оперира от държавното „Пристанище Бургас“ ЕАД има концесионна територия в размер 87 153 кв. м., включваща корабно място № 13 и корабно място № 14. На бъдещия концесионер се дава право за строително-монтажни работи, свързани с поддържането в добра експлоатационна годност на терминала. Според плана и този терминал следва да се отдаде за 35 години, а очакваният приход е в размер на 6 820 258 лв. за срока.

Концесионната територия на „Фериботен комплекс – Варна“ е 1 007 декара. Прогнозната сума от концесионни възнаграждения за срока на 35-годишната му концесия е в размер на около 8 300 000 лв. На бъдещия концесионер се дава право да извършва строителство, свързано с поддръжката на инфраструктурата, достъп до пристанищни услуги, морско-технически услуги, услуги за достъп до вътрешната железопътна инфраструктура и други.

За 35 години държавата очаква 2 680 000 лв. от концесията Пристанищен терминал „Русе – Запад“, с концесионна територия в размер 117 декара и поне 14 700 000 лв. за същия период от концесията на „Русе – Изток 1“ и „Русе – Изток 2“.

Другият дунавски терминал – „Видин – Център“, следва да бъде отдаден на концесия за 35 години и срещу 597 000 лв. за целия период.

Прогнозната сума от концесионните възнаграждения за срока на концесия на „Зимовник – Русе“ е в най-малък размер – около 167 000 лв.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още