Сенатор Йънг пред Вълнев и Цветанов: Не бива да се допускат авторитарни режими, които да влияят на регионалната сигурност

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ден на България в Американския Конгрес. Смело казвам, че такъв е вторият ден от посещението ни във Вашингтон. Скоро името на Родината ни не е произнасяно толкова често на Капитолия. Това написа зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев в социалната мрежа по повод работното си посещение си в САЩ заедно с Цветан Цветанов.

„Сенаторът от Индиана Тод Йънг, член на Комисията по външна политика, бивш морски пехотинец, на 48 години, е голям познавач на трансатланическото сътрудничество. Неговото мнение, което е и наше кредо е, че не бива да се допускат авторитарни режими, които да влияят на регионалната сигурност. България има важна роля на кръстопътното си място. Трябва всички ние да използваме двустранната и многостранна дипломация в името на сигурността, включително и големите регионални инициативи, като „Три морета“, посочва Вълнев.

Според него дигиталната свързаност е важен елемент от отбранителния капацитет, като в тази връзка сенатор Йънг е проявил специален интерес към възможностите на България в областта на киберсигурността и борбата с хибридните атаки.

Павел Вълнев отбелязва, че е поканил сенатор Йънг на среща с българската общност в Чикаго. Сенаторът републиканец е приел с интерес и благодарност. „Вероятно след нашите избори ще го посрещнем като скъп гост“, подчертава политикът.

„С голям интерес проведохме среща с конгресмена Робърт Адерхолд, с когото Цветан Цветанов има дългогодишно приятелство. Направихме заедно подробен преглед на ситуацията на Балканите и в Черноморския регион. Конгресмен Адерхолт заяви, че сигурността в региона е неотменна част от цялостната трансатлантическа интеграция. Заедно с нея трябва да се развиват и регионални инициативи, способстващи за утвърждаване на нормите на демократичност и върховенството на закона. За г-н Адерхолд, като член на Комисията за сигурност и сътрудничество с Европа, (известна още като Хелзинкска комисия), върховенството на закона и свободата на медиите е от решаваща важност за всяко демократично общество“, пише още Павел Вълнев и добавя, че е запознал Робърт Адерхолд със състоянието на медийната свобода в България и в качеството си на бивш собственик на независима телевизия.

Вълнев и Цветанов са провели работни срещи и с ръководни представители на водещите фондации „Карнеги“ и „Херитидж“.

„По време на срещата с г-н Ерик Братберг, директор за Европа в „Карнеги“, бяха обсъдени възможностите, които предоставя Инициативата „Три морета“ за сътрудничество сред страните от Източна Европа. Дигиталната и енергийна свързаност са много важен залог за развитието на целия регион. Изграждането на интерконектора „Гърция – България“ ще даде възможност да се направи истинска диверсификация на газовите доставки за България и да се избегне сегашната, почти сто-процентова зависимост от руския газ“.

Двамата политици са се срещнали и с Джеймс Карафано, вицепрезидент на фондация „Херитидж“ и Люк Кори, директор по външнополитическите въпроси на фондацията. С тях са били обсъдени въпроси на регионалното сътрудничество в Черноморския басейн и политическите перспективи пред държавите от Западните Балкани.

„Люк Кори прояви специален интерес към предстоящите парламентарни избори в България и участието в тях на ПП „Републиканци за България“, информира Вълнев и допълва, че срещите и разговорите продължават.

„Ще ви информираме и за тях“, завършва поста си Павел Вълнев.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още