Вълна от разкрития за изнасилвания от известни актьори в Гърция

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Откакто известният актьор и театрален режисьор Димитрис Лигнадис беше арестуван по заповед на съдебните власти и обвинен в изнасилване на непълнолетни лица, нови твърдения на жертви и свидетелски показания пристигат в прокуратурата.

Гръцкият ежедневник „Катимерини“, позовавайки се на компетентни източници, съобщи, че много хора, свидетели и жертви, вече са изразили намерението си да свидетелстват пред съдебните власти, като предоставят по-нови и вероятно забележителни данни за действията на известния театрал, бившият артистичен директор на Гръцкия национален театър.

Съдебното преследване на Димитрис Лигнадис, което шокира обществеността и обиколи света чрез статии в много вестници в Европа и Америка, беше резултат от две основни, според оценката на прокуратурата, твърдения за изнасилване на две непълнолетни лица. Съобщава се за едно изнасилване през 2010 г., когато жертвата е на 14 години, сега вече пълнолетна и живееща за постоянно в Швеция. Второто оплакване се отнася до изнасилване през 2015 г. на 17-годишна непълнолетна тогава, която днес също е пълнолетна. И двете твърдения, които бяха потвърдени в много критични моменти от свидетели, се отнасят подробно до начина, по който Димитрис Лигнадис се е отнасял с жертвите, спечелил е доверието им и след това е извършил сексуално насилие.

Жена, която е имала връзка с известния режисьор, е дала важна информация за профила му, темперамента му, методите, които използва за привличане на жертвите си и други подробности, обвързани с твърденията за изнасилване.

Прокуратурата съобщава, че други жертви са изразили намерението си да говорят, правейки допълнителни утежняващи разкрития .

От своя страна известният режисьор и театрален учител чрез своя адвокат Никос Георгулеас заяви, че отрича това, което му се приписва, подготвяйки извинението си, което се очаква с голям интерес. Съдебните органи, издали заповедта за ареста, обаче взеха предвид, както е посочено в текста на заповедта, неговите дългосрочни и продължителни действия, метода за привличане на жертви, чувствителността на възрастта им, професионалната позиция на обвиняемия, което, както се съобщава, е направило жертвите неспособни да реагират.

И докато съдебното следствие по случая с Димитрис Лигнадис е в разгара си и никой не знае до каква степен евентуално ще се стигне в разкритията, обвинението систематично се занимава с още трима актьори, двама от които са добре известни и изключително популярни, посочва БГНЕС. Разследванията на прокурора се фокусират върху обвинения срещу тях не само за сексуален тормоз, водещ до сериозни нарушения на сексуалното достойнство, но и за случаи на опит за изнасилване на техните жертви.

В същото време трети случай с актьор, който играе в добре познати сериали, е в прокуратурата с абсолютен приоритет. Това е актьор, срещу който има оплакване от възрастен мъж (бил такъв и когато се е случил инцидентът), който описва как е бил изнасилен и дава подробности за сексуалното си насилие. Въпросният актьор се проверява за връзка с Димитрис Лигнадис.

Към всичко това трябва да се добавят показанията на председателя на Гръцката асоциация на актьорите Спирос Бибилас.

Прокуратурата разпореди също разследване на публикации на конкретни неправителствени организации за изпращане на непридружени деца бежанци при Димитрис Лигнадис за преподаване.

Бибилас обаче не направи изявление след показанията си, заявявайки, че правосъдието сега се занимава с въпроса.

Както обаче всичко показва, въпреки че съдебните разследвания са все още в началото, така нареченият гръцки MeToo вече е надхвърлил границата със случаи на сексуален тормоз и се движи към занимаване с тежки престъпни деяния.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още