„Ню Йорк Таймс“: Израел използва ваксините като дипломатическа валута

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Израелските власти тайно са се договорили да финансират коронавирусни ваксини за Сирия в замяна на освобождаването на израелска жена, арестувана за незаконно влизане в Сирия, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Съгласно условията на сделката Израел ще плати на Русия, подкрепяща сирийския президент Башар Асад, да достави руската ваксина в Сирия.

Споразумението на Израел за тайно предоставяне на коронавирусни ваксини за сирийския режим с цел сделка за размяна на затворници повдига въпроси относно това дали ограничените доставки на ваксини в световен мащаб могат да доведат до превръщането на ваксините в нова форма на дипломатическа валута.

Според нелегалната сделка, сключена миналата седмица, и потвърдена от израелски източник, поискал анонимност, Израел е платил на Русия 1,2 милиона долара за изпращане на ваксини Спутник V в Сирия, съобщи „Гардиън“. Макар да не е ясно колко дози са купени, сделката е силно спорна, не на последно място поради въпросите дали режимът на Башар Асад в Дамаск ще ги разпредели поравно.

В интервю в събота израелският министър-председател Бенямин Нетаняху не отрече директно споразумението, само заяви, че няма да бъдат изпращани израелски ваксини в Сирия и че се радва, че израелската гражданка е освободена.

Сирия и Израел нямат официални дипломатически отношения и двете страни все още оспорват Голанските възвишения, които Израел пленява през 60-те години. В официалното съобщение на израелското правителство се казва, че жената е била освободена в замяна на двама сирийски овчари, заловени от Израел, според „Таймс“.

Докладът също така идва, след като Израел е дал поне по една доза от ваксината на около половината от населението си. В същото време само няколко хиляди дози са доставени на Западния бряг, където живеят около 2,8 милиона палестинци. Страната твърди, че не носи отговорност за предоставянето на здравни грижи на палестинците съгласно условията на споразуменията от Осло, докато палестинците твърдят, че четвъртата Женевска конвенция посочва здравеопазването като една от отговорностите на окупационната власт.

„Израел е готов да предостави ваксини на сирийци извън техните граници, но в същото време не ги предоставя на огромно окупирано население, за което те са юридически отговорни“, каза изследователят Халед Елгинди, бивш съветник на палестинското ръководство. „Това изглежда изпраща съобщение, че те умишлено се опитват да избегнат юридическата отговорност да се грижат за благосъстоянието на окупираното население“.

Непотвърден доклад на израелското армейско радио в неделя сочи, че премиерът обмисля използването на ваксините като инструмент за подобряване на отношенията с конкурентни арабски страни.

Йоав Лимор, коментатор на десния всекидневник „Израел Хайом“, каза, че сделката за размяна на затворници е „опетнена“ от тайната клауза.

„Законно е израелското правителство да реши да се отклони от миналите норми и да плаща с друга форма на валута“, каза той. „ Решението да се скрие обаче е объркващо и тревожно.“

Сделката за ваксини за Сирия може да увеличи натиска върху Нетаняху да използва подобен метод с бойната група на „Хамас“ в блокираната Ивица Газа. Семействата на двама израелски войници, чиито тела се държат от анклава, призовават правителството да използва ваксините като разменна монета.

Това също ще изложи страната на вече установената критика от групи за защита на правата и служители на ООН, че трябва да предостави ваксини на всички палестинци, които е окупирала, и без условия.

Израел разреши на палестинската власт да изпрати 2000 дози ваксини в блокираната Ивица Газа и прехвърли 5000 от собствената си ваксина Moderna на палестински медицински работници в окупирания Западен бряг, посочва БГНЕС. Повечето палестинци обаче ще трябва да чакат много по-дълго за ваксини. Междувременно 70% от всички израелци над 16 години са получили поне по една доза ваксина, което позволява на правителството постепенно да отвори отново икономиката.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още