Гутериш: Изправени сме пред нова пандемия от нарушения на правата на човека

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Страните, които използват пандемията, за да оправдаят репресиите срещу несъгласието и които затрудняват работата на медиите, бяха разкритикувани от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

По време на откриването на основната годишна сесия на Съвета за правата на човека Антонио Гутериш заяви, че властите в редица държави използват ограниченията, предназначени да спрат разпространението на COVID-19, за да отслабят политическата си опозиция.

„Използвайки пандемията като претекст, властите в някои страни са разгърнали строги мерки за сигурност и спешни мерки, за да смажат несъгласието, да инкриминират основните свободи, да заглушат независимото информиране и да ограничат дейността на неправителствените организации“, каза той, без да посочва държави.

„Защитниците на човешките права, журналистите, адвокатите, политическите активисти и дори медицинските специалисти биват задържани, преследвани и подложени на сплашване и наблюдение за критикуване на правителствените реакции на пандемията – или липсата на такива“, добави той.

В някои страни, предупреди Гутериш, „ограниченията, свързани с пандемията, се използват за подриване на изборните процеси, отслабване на гласовете на опозицията и потискане на критиките“.

Говорейки в предварително записано видеопослание към до голяма степен виртуалната среща на базирания в Женева орган, той също така обвини широко разпространената дезинформация по света за коронавируса и пандемията.

В редица случаи „достъпът до животоспасяващата информация за COVID-19 е скрит, докато смъртоносна дезинформация е засилена, включително и от управляващите“.

Гутериш посвети голяма част от годишната си реч пред органа на ООН за правата на човека на широкообхватните последици от пандемията, която „удариха света безмилостно“.

„COVID-19 задълбочи вече съществуващите разделения, уязвимости и неравенства, както и разкри нови фрактури, включително грешки в човешките права“, каза той.

Той посочи стотиците милиони семейства, които са видели живота си „обърнат с главата надолу“ поради загуба на работни места и нарастващ дълг.

В същото време „болестта оказва непропорционално голямо влияние върху жените, малцинствата, хората с увреждания, възрастните хора, бежанците, мигрантите и коренното население“, заяви Гутериш.

В резултат, предупреди той, „напредъкът в равенството между половете е отложен назад години (и) крайната бедност се увеличава за първи път от десетилетия насам“.

В допълнение към неравенствата в отделните страни, ръководителят на ООН засегна неравенствата между държавите, що се отнася до достъпа до ваксините за COVID-19. 75 процента от всички дози ваксини са приложени само в 10 страни, посочи той, докато над 130 страни все още не са получили и една доза.

„Равенството при ваксините в крайна сметка е свързано с правата на човека“, каза Гутериш. „Ваксинационният национализъм го отрича.“

Отвъд пандемията Гутериш също подчерта необходимостта от повече действия в световен мащаб срещу системния расизъм и идеите за върховенство на белите. „Плесента на расизма изяжда институциите, социалните структури и ежедневието, понякога невидимо и коварно“, каза той.

Гутериш приветства „новото пробуждане в глобалната борба за расова справедливост“.

„Трябва също така да засилим борбата срещу възраждащия се неонацизъм, надмощието на белите, расовия и етнически мотивиран тероризъм,“ каза Гутериш. „Опасността от тези движени от омраза движения нараства с всеки изминат ден“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още