Хипотеза: Обръщането на магнитните полюси на Земята унищожило неандерталците

Най-четени

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Множество промени в околната среда, слънчеви бури и изчезването на неандерталците преди около 42 000 години вероятно е било предизвикано от обръщането на магнитните полюси на Земята, заедно с временно разрушаване на магнитното поле в света, сочи ново проучване, предаде Си Ен Ен.

Магнитното поле на Земята ни защитава, действайки като щит срещу слънчевия вятър (поток от заредени частици и радиация), който идва от слънцето. Но геомагнитното поле не е стабилно по сила и посока и има способността да отслабва или да се обръща.

Преди около 42 000 години, в събитие, известно като Събитието Лашамп, полюсите са правили точно това в продължение на около 800 години, преди да се сменят обратно – но учените не са били сигурни как точно или дали това е повлияло на света.

Сега екип от изследователи от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни и Южноавстралийския музей твърдят, че обръщането, заедно с променящите се слънчеви ветрове, може да е предизвикало множество драматични климатични промени, водещи до промени в околната среда и масови изчезвания

Учените анализираха пръстените, открити в древните новозеландски дървета каури, някои от които бяха запазени в седименти повече от 40 000 години, за да създадат времеви мащаб на това как земната атмосфера се променя с течение на времето.

Използвайки радиовъглеродно датиране, екипът изучава напречни сечения на дърветата – чиито годишни растежни пръстени служат като естествен времеви печат – за проследяване на промените в нивата на радиовъглерод по време на обръщане на полюсите.

„Използвайки древните дървета можем да измерваме и датираме скок в атмосферните нива на радиовъглероди, причинени от падането на магнитното поле на Земята,“ каза Крис Търни, професор в Университета в НЮУ.

Екипът сравнява новите данни със записи от пещери, ледени ядра и торфени блата по целия свят.

Изследователите установиха, че обръщането на полюсите води до „изразени климатични промени“, отбелязва БГНЕС.

Тяхното моделиране показа, че растежът на ледената покривка и ледниците в Северна Америка и изместванията в основните ветрови пояси и системите на тропическите бури могат да бъдат проследени до периода на превключването на магнитния полюс, което учените нарекоха „Събитието на Адамс“.

„На практика магнитното поле на Земята почти е изчезнало и е открило планетата за всички тези високоенергийни частици от космоса. Това би било невероятно страшно време, почти като края на света“, каза Търни.

Изследователите казват, че Събитието на Адамс може да обясни много от еволюционните мистерии на Земята, включително изчезването на неандерталците и внезапната широко разпространена поява на фигуративно изкуство в пещерите по целия свят.

В навечерието на Събитието на Адамс магнитното поле на Земята спаднало само до между 0% и 6% от силата си, докато Слънцето преживя няколко продължителни периода на тиха слънчева активност.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Вижте още