Една трета от българите в трудоспособна възраст не работят

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Според статистиката в края на 2020 г. заетите лица на възраст 15 – 64 навършени години са 3 милиона души, при положение, че хората в трудоспособна възраст у нас са малко над 4 млн. Това означава, че по една или друга причина само две трети от българите, които могат да работят, го правят.

Националния статистически институт обяви, че негативните ефекти върху трудовия пазар в България заради породените от коронавируса блокади и рестрикции са се засилили още повече в края на миналата година.

Заетостта в страната се сви драстично още през летните месеци, а втората блокада и затворените бизнеси през есента са влошили още този параметър.

През октомври-декември 2020 г. общият брой на заетите лица намалява на годишна база с 3% до малко над 3,1 милиона души.

Относителният дял на заетите на възраст 15 и повече навършени години е 52,9%.

През последните три месеца на годината в сектора на услугите работят 1,9 милиона, или 62,7% от заетите. В индустрията заетите са 963 хил. (30,8%), 204 хил. (6,5%) – в селското, горското и рибното стопанство. В сравнение със същото тримесечие на 2019 г. броят на заетите намалява във всички икономически сектори, но най-голямо намаление се наблюдава в сектора на услугите – със 74 хил., или c 3,6%.

От всички заети 3,8% са работодатели, 6,8% – самостоятелно заети лица (без наети), 88,9% – наети лица, и 0,5% – неплатени семейни работници. От общия брой на наетите лица 2,1 милиона работят в частния сектор, а 659,4 хил. – в обществения.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. заетите  на възраст 15 – 64 навършени години са 3 милиона души. Коефициентът на заетост в тази възрастова група е 68,8 на сто.

В края на миналата година безработицата в България е 5,2%, като се увеличава с 1,1 процентни пункта, отчита националната статистика.

Младежката безработица (15 – 29 навършени години) е 9,3%, като в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. е по-висока с 2,6 процентни пункта.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още