Пилотен проект тества ваксинационни паспорти в Естония

Най-четени

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

Малката, високотехнологична балтийска държава член на ЕС работи по пилотен проект със Световната здравна организация за това как биха могли да работят световно признатите електронни сертификати за ваксиниране. По този начин Естония поема водещата роля в глобалните усилия за разработване на цифрови ваксинационни паспорти.

Мартен Каеватс – съветник в естонското правителство по въпросите на технологиите, каза, че основният въпрос в момента е да се гарантира, че всеки, който проверява сертификата, може да „вярва на източника“.

„И структурата, и решението трябва да работят както в Еритрея, така и в Сингапур“, каза Каеватс.

Естония вече разполага със собствена система от електронни здравни досиета с информация за ваксините, но повечето страни в света нямат такива, а освен това липсва взаимното им признаване в чужбина.

Сега в глобален мащаб се появяват много инициативи за цифрови ваксинационни паспорти, които повдигат спешни въпроси относно неприкосновеността на личния живот и правата на човека, пише „Гардиън“.

СЗО също се изказва предпазливо по този въпрос и в момента не препоръчва да се въвеждат ваксинационни паспорти като условие за пътуване, тъй като не смята, че ваксината дава достатъчно гаранции, че ваксинираният не пренася заразата.

Независимо от това, дигиталните ваксинационни сертификати са привлекателна перспектива, особено за засегнатите от пандемия предприятия като авиокомпаниите.

Споразумението между СЗО и Естония е да се проучи възможността за „интелигентна жълта карта“ – цифрова версия на съществуващата система за доказване на ваксинация срещу жълта треска.

Каеватс, който съветва и СЗО по въпросите на цифровото здравеопазване, смята, че ще бъде „невъзможно“ да се създаде глобален цифров идентификатор през следващите месеци и че е по-вероятно да се съчетаят хартиени и електронни сертификати, посочва БГНЕС. Основният фокус в момента е върху разработването на глобални стандарти за намиране на „единно общо решение за проверка на съществуването на доставчици на здравни услуги“.

Естония е известна като технологична площадка за тестване на иновации, където се правят разработки за пионери като Skype, електронно гласуване и роботи за доставка.

Guardtime е естонска компания, разработваща система за трансгранично разпознаване на електронни здравни досиета с помощта на блокчейн.

Ана Бедуши – доцент по право в Ексетърския университет във Великобритания, заяви, че въвеждането на ваксинационни паспорти „поставя основни въпроси за защитата на поверителността на данните и правата на човека“.

Тези паспорти се основават на чувствителна лична здравна информация и могат да създадат ново разграничение между хората на базата на здравословното им състояние, смята тя.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

Вижте още