Британският ковид щам плъзва с мълниеносна скорост в САЩ

Най-четени

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч....

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори...

Данни от все още непубликувано научно изследване сочат, че британският щам на коронавируса много бързо се разпространява в Съединените щати. Откъси от проучването са цитирани от в. „Вашингтон Пост”.

Авторите на работата отбелязват, че така нареченият вариант B.1.1.7, който се появи в Обединеното кралство за първи път през есента е по-заразен и може да доведе до повече смъртни случаи. Според учените скоростта на разпространение в страната на британския щам изпреварва с 35% – 45% подобни показатели на други варианти на вируса. Те призовават правителството на САЩ да предприеме действия за борба с тази нова опасност.

„Нашите изследвания показват, че САЩ се движат по подобна траектория като другите страни, където B.1.1.7 бързо се превръща в доминиращ вариант на SARS-CoV-2, изискващ незабавни и решителни действия за минимизиране на заболеваемостта и смъртността от COVID-19“,се казва в проучването.

В същото време експертите отбелязват, че защитните маски и социалното дистанциране ще продължат да ограничават разпространението му, а наскоро разработените ваксини също са ефективни срещу този щам. Учените подчертават, че най-голям брой случаи на „британския вариант” са били открити в щата Флорида.

Според експертите, с толкова високо ниво на разпространение в САЩ и по света, коронавирусът ще продължи да мутира и в отговор на различни лечения. В тази връзка те подчертават необходимостта от широкомащабна ваксинация на населението.

Британският щам на коронавируса е идентифициран за първи път през септември миналата година, но привлича вниманието на експертите едва през декември, когато започва да става доминиращ в Англия. Според предварителните експертни оценки, той може да бъде до 70% по-заразен от генетичните варианти на вируса, срещани по-рано в страната, и смъртността му може да бъде с 30% по-висока.

Междувременно здравните власти в Торонто обявиха, че са регистрирали първите два потвърдени случая на бразилския и южноафриканския вариант на коронавируса в най-големия град в Канада.

Пациент, страдащ от бразилския вариант, е хоспитализиран, се казва в изявление на Toronto Public Health (TPH). Известно е, че той скоро е пътувал до Бразилия.

Жителят с южноафрикански щам няма скорошна история на пътувания и не е контактувал с наскоро пътували в чужбина хора.

„Учените и медицинските специалисти са загрижени, че тези варианти са по-заразни от оригиналния коронавирус“, заявиха от TPH.

Бразилският вариант е обвинен за катастрофалния скок на заразените в бразилския град Манаус.

Вече е забелязан в Европа, както и в Колумбия и САЩ.

Понастоящем здравните власти в Торонто са открили 27 непотвърдени случая на вируса, „будещи безпокойство“ в града с около 3 милиона души.

Канада с население над 38 милиона души е регистрирала над 800 000 случая на заразени с коронавирус и над 20 000 смъртни случая.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни.  Във връзка с...

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след...

Вижте още