Столична община ощетена с над 1 млн. лв. заради схема с магазини под наем

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Схема с отдаването на магазини под наем в столичния район „Оборище“ е лишило бюджетът на Столичната община с над 1 млн. лв. за последните 10 години. Разкритието направи зам.-кметът на района Бонка Василева.

Тя вдигна завесата около схемата, в която фирмата „Перфект – 3“ ЕООД с управител Красимир Радев получава 6 магазина в подлеза на ЦУМ и „Шератон“ срещу наем между 470 и 520 лв. на обект и ги преотдава на други наематели на значително по-висока цена от тази, която плаща като наем на общината. За схемата се разбрало по време на пандемията, когато кметът на София Йорданка Фандъкова даде възможност наемателите на общински имоти и сгради да бъдат освободени от наем заради кризата и принудителното им затваряне. Тогава самият Радев споделя в общината, че преотдава магазините, което обаче е в разрез с договора му с района.

По изчисления на комисията, съставена в районната администрация и работила по разплитането на схемата средно общината е била ощетявана с по 1100 лв. на магазин, което умножено по 8 и след това по 120 месеца възлиза на обща стойност от 1 056 000 лв.

Всичко започва с прехвърлянето на магазините от активите на „Егида-София“ за стопанисване и управление на район „Оборище“, отбелязва БГНЕС.

„Няколко дни преди края на мандата на Йорданка Фикирлийска, която е на поста преди Васил Цолов, предишният кмет, който е от ГЕРБ, Фикирлийска подписва договор за 1 година обезщетение на „Перфект 3″ ЕООД и остава магазините в тяхно владение, въпреки че е имала множество сигнали, че въпросната фирма преотдава търговските площи. По този начин тя дава възможност на фирмата да останат заварените стопани. Идвайки на власт, новото управление прави конкурс, който е за отдаване на магазините за срок от 10 години. Това се случва през 2016 г., но ние през 2020 г. разкрихме схемата“, разказа хронологията Василева.

Тя акцентира и на един детайл, заложен в конкурса, който е дал възможност, той да бъде спечелен от определен участник.

„В самата процедура има един голям субективен елемент. В условията на процедурата е заложено представяне на концепция за развитие на тези магазини. Това е носело 50% от оценката на кандидатите. Така документацията може да бъде изкривена за един определен човек. Този човек е дал най-ниската пазарна цена, която е определена. А тези магазини, които също са участвали в конкурса са давали оферти с цени между 1500 – 1600 лв, но тъй като нямат такава концепция за развитие не са били класирани“, добави още тя.

Според нея вина да се вихри безнаказано тази схема от години наред имат не само двамата бивши кметове на района – Йорданка Фикирлийска и Васил Цолов, но и Столичната община, която нищо не е направила, за да спре тази порочна практика, въпреки множеството от сигнали, които са имали всички страни, че там се извършват закононарушения.

Зам.-кметът Василева добави, че договорите на всички наематели, сключени по тази процедурата вече са прекратени и отбеляза, че хората доброволно са дошли и са предали обектите си.

От 15 години обект в подлеза има Бойко Русев. Той признава, че никога не е знаел за възможността да наеме помещение, участвайки в конкурс на общината. Русев добави, че откакто е там плащал ток, но без да получава фактура. Също така не познавал и лично собственика на фирмата, отдала му помещението, а разплащането ставало през касиер на фирмата.

Споделя, че откакто общината е влязла във владение на магазина, наемът му е станал 350 евро и нещата са станали ясни и достъпни. Признава, че отдавна са знаели за схемата, но заради страха от това да останат без препитание са си мълчали.

„Срещу силните на деня не може да скачаш, защото ще те изгонят“, убеден е търговецът и донякъде е благодарен на кризата, спомогнала да се разкрие тази далавера.

Район „Оборище“ е изпратило сигнал до столичния кмет Йорданка Фандъкова, КПКОНПИ и главния прокурор с искане да разследват случая.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още