Ще манипулира ли властта изборите с машинен вот ала Венецуела?

Най-четени

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Управляващите партии ГЕРБ и „Обединени патриоти“, както и „ВОЛЯ“ в партньорство с Движението за права и свободи (ДПС) са в състояние да повлияят върху резултатите на парламентарните избори в България на 4 април 2021 г. Това пише разследващият сайт „Биволъ“ благодарение на източниците си в ЦИК. Основателят на загубилата търга за доставка на машини компания „Българските машини за гласуване“ (БМГ) на инж. Александър Чобанов загуби делото във Върховния административен съд за отстраняване от процедурата, при която печели „Сиела Норма“ с оферта за 43 млн. лв. Но българският производител на машини за вот е готов да обжалва в Съда на ЕС в Люксембург. Същевременно търсачките разкриват почти 400 хил. лв. коронасубсидии за „Сиела Норма“ и свързаните компании, близки до НДСВ и ДПС. Посланичката на опозиционния президент на Венецуела Хуан Гуйадо в София Н.Пр. Естефания Мелендес заяви пред „Биволъ“, че международната компания „Смартматик“ (Smartmatic), която в партньорство със „Сиела Норма“ доставя машините у нас, е сигнализирала за скандални нарушения при броенето на гласове на парламентарния вот в Каракас през 2017 г. от страна на режима на Николас Мадуро. „Смартматик“ съди редица консервативни медии в САЩ от декември 2020 г., публикували съмнения, че е манипулирала изборите в полза на Джо Байдън. Общинският съветник Методи Лалов смята, че властта е на път да манипулира машинния вот у нас. От ЦИК обаче отхвърлят всякакви съмнения за процедурата по избора на „Сиела Норма“.  

До края на тази седмица вече е на път да бъде подписан договорът на Централната избирателна комисия (ЦИК) с фирмата „Сиела норма“ за доставката на 3 600 машини срещу 36 млн. лв. без ДДС, или реално 43,2 млн. лв. Че договорът е пред подписване призна пред „Биволъ“ секретарят на ЦИК Севинч Солакова, която е от квотата на ДПС. Още на 8 януари изпълнителният директор на „Сиела Норма“ адв. Веселин Тодоров заяви пред БНТ, че машините вече са поръчани преди подписването, трябвало да се рискува, за да се печели.

Един от участниците в търга за доставка на машините – „Българските машини за гласуване“ ЕООД на инж. Александър Чобанов обаче е отстранен заради това, че заявката му за участие е била подадена уж от две различни обединения (ДЗЗД) от фирми. Авокатът му е обжалвал във Върховния административен съд (ВАС). Там жалбата на българския производител на машините за вот е отхвърлена. А той от години се опитва да пробие монопола на „Сиела норма“, доставяла машини и за президентските избори през 2016 г., и за евроизборите през 2019 г.

Изборът на компанията „Сиела Норма“, чийто доставчик на машините е „Смартматик“, за парламентарните избори през 2021 г. е направен с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и „ВОЛЯ“.  Членовете от квотата на БСП се оказват единствените, които са против отстраняването на „Българските машини за гласуване“ от подаване на оферти поради чисто административни причини, свързани с бъркотията в тяхната заявка за участие. Тези от ДПС са против, но според запознати партията на Ахмед Доган от години гласува по този начин, тъй като не желаят машинен вот в своите региони, където населението не можело да се ориентира с използването им.

Скандалът в ЦИК

На 16 декември 2020 г. се проведе заседание на ЦИК, като т. 2 в дневния ред касае „доклад относно работата на комисията по обществена поръчка за доставка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване“, става ясно от протокола на заседанието, с който „Биволъ“ разполага.

Тези от БСП са единствените членове с особено мнение, които са за използване на българските машини за гласуване. Членът на ЦИК от „столетницата“ Емил Войнов обявява, че не е съгласен с предложението за отстраняване на „Български машини за гласуване“:

Неслучайно го казвам в единствено число, въпреки че в предложението за решение се твърди, че се отстраняват от участие в процедурата двама участника – обединение с участието на Иван Величков Иванов, „Български машини за гласуване“ и „АИСИСТ“ и второ обединение с участието на „Български машини за гласуване“, „АИСИСТ“ и „Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт“. В действителност обединението е само едно.

И още: „На всички е ясно, че „Български машини за гласуване“ са само едни за сметка на това, което виждаме в Протокол № 1, където се казва за първия и втория участник, тоест, „ЛЕКС БГ“ и „СИЕЛА НОРМА“, че зад двамата стои „СМАРТ МАТИК“. Но тъй като той седи в сянка, юридически всичко е точно с него. Но там фактически много по-ясно може да се види, че едно юридическо лице участва в две обединения. Поради това не съм съгласен с този проект за решение и поради горното предлагам следното решение“.

Зам.-председателката на ЦИК Таня Николова Йосифова от квотата на „Обединени патриоти“ обаче повежда „контраатаката“: „Обстоятелството, което се цитира в молбата – че участниците във второто обединение не са разполагали с квалифицирания електронен подпис на Иван Величков, по никакъв начин не ги е препятствало всеки един поотделно да подадат заявлението и да заявят това обстоятелство, че е прекратено сдружението в рамките на срока, който е предвиден“.

Войнов предлага „с протоколно решение ЦИК да възложи на комисията по обществената поръчка да изиска от обединението „Български машини за гласуване“, „АИСИСТ“ и „Калия Арт Продъкшън Ентертейнмънт“ да посочи вида и обхвата на декларирания сертификат и, ако кандидатът представи нов ЕЕДОП, в който е описал вида и обхвата на притежавания сертификат, да бъде поканен заедно с останалите 6 кандидати да представи първоначални оферти“: „Такова решение предлагам“.

Зам.-председателката Кристина Стефанова от „ВОЛЯ“, която председателства заседанието, подлага на гласуване предложението на Войнов. Гласували са 15 членове на ЦИК: за – 4 (Емил Войнов, Николай Николов, Силвия Стойчева, Таня Цанева); против – 11 (Георги Баханов, Димитър Димитров, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Катя Иванова, Кристина Стефанова, Мария Бойкинова, Паскал 22 Бояджийски, Севинч Солакова, Силва Дюкенджиева, Таня Йосифова). Предложението не се приема.

Адвокат: „Сиела норма“, предизвестеният изпълнител

„Ние няма да спрем дотук – ще предадем на Евросъда цялата процедура по тази поръчка“, заяви Александър Чобанов (виж видеото) от БМГ пред „Биволъ“. По думите му неговите машини щели да струват по-евтино на българския данъкоплатец: при 2 700 – 2 800 лв. себестойност договорът заедно обслужването би могъл да е за около 34 млн. лв.

„Считам, че така проведената обществена поръчка е била с предизвестено избран изпълнител – Смартматик, както е било винаги и на всички избори, на които е осъществявано машинно гласуване“, коментира за „Биволъ“ адвокатът на „Българските машини за гласуване“ ЕООД Владимир Пенев от Софийската адвокатска колегия (САК).

Според него е налице „незаконосъобразност на решенията на ЦИК, взети във връзка с  откритата състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер“.

Считам, че при провеждането на обществената поръчка са допуснати изключително съществени нарушения на процесуалните правила в административното производство.

Адвокатът обръща внимание върху целта на разпоредбата на чл. 101, ал. 10 от ЗОП и предвидената с нея „забрана за участие на физическо или юридическо лице чрез повече от едно обединение е да не се дава възможност за необосновано предимство на един участник да участва чрез две различни обединения повече от веднъж за изпълнение на обществената поръчка“.

По думите на Пенев, „подмяната на целта на закона – да не се осигурява необосновано предимство на един кандидат, с друга цел – да се осигури гарантирано предимство за избора на изпълнителя, който ще достави машини на Смартматик, е изключително тежък порок на административното производство, винаги обосноваващ нищожност на издадените административни актове – в случая решения на ЦИК“.„В действителност обаче, чрез проведената поръчка се постига точно тази цел, като се осигурява необосновано предимство на производителя на машини за гласуване Смартматик да участва с две оферти чрез двама различни кандидати, а именно: кандидатите “ЛЕКС.БГ” ЕАД и “СИЕЛА НОРМА” АД и в крайна сметка да се състезава сам със себе си“.

Според Владимир Пенев, „осъществените действия и взетите решения на специалната комисия дават сериозни основания да считам, че са нарушени всички основни принципи на Закона за обществените поръчки с чл.2 от ЗОП, а именно: равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция и публичност и прозрачност“.

Според него става дума за „неправомерно отстраняване на обединението „Български машини за гласуване“ ДЗЗД. „В действителност макар да са подадени две заявления за участие в процедурата, първото по време подадено заявление от 30.11.2020 г. не е подадено от упълномощен представител на обединението, поради което не следва да се приема, че е надлежно подадено“.

Венецуела: Smartmatic признаха за нарушения

През 2017 г. в Каракас се разгаря мащабен скандал след парламентарните избори за Националната Асамблея на Венецуела, на които при спорни обстоятелства печели управляващата партия на президента Николас Мадуро.

В. Miami Herald описва скандала, цитирайки главния изпълнителен директор на  Smartmatic, че резултатите от широко осъдените избори са били „манипулирани“.

Изданието от Флорида припомня, че Smartmatic е основана от венецуелци специално за доставка на софтуер за гласуване за администрацията на покойния президент Уго Чавес.

Шефът на компанията признава, че резултатите за броя гласували са били завишени с поне 1 милион от 8,1 милиона гласа. „С най-дълбоко съжаление трябва да съобщим, че бройката на избирателната активност от 30 юли, за учредителното събрание на Венецуела са били подправени“, заяви Антонио Мухика.

Той казва, че Smartmatic не може да застане зад резултатите от изборите поради липса на одити и други инструмени за контрол с цел борба с измамите. Той обвини противниците на Николас Мадуро за „бойкота на изборите“.

Ръководителят на избирателното звено Тибисай Лусена заяви, че твърденията за измами са „неоснователни“ и били „мотивирани от страха на компанията да загуби американския си бизнес“.

„Smartmatic призна през 2017 г., че режимът е надул цифрите за изборите за Националното учредително събрание. Изглежда, че това е знак за прозрачност и надеждност на компанията, въпреки последиците за нея и нейните работници на място“, коментира за „Биволъ“ дипломатическият представител в София на и.д. президента на Венецуела Хуан Гуайдо, Естефания Мелендес:

„Няма доказателства, които да сочат, че тази компания е участвала в измами. Но не мога да твърдя и, че не е“.

Посланичката на Хуан Гуайдо твърди, че е имала възможността да участва в двe избирателни кампании във Венецуела през 2007 и 2008 г., когато машините за гласуване също са доставени от Smartmatic: „Успях да науча от първа ръка как функционира тяхната система“.

„Моето впечатление по това време беше, че системата изглеждаше достатъчно надеждна, тъй като позволяваше много механизми за проверка чрез различни видове одити, по време на които имаше много точни начини за проверка на правилния брой на гласовете“, каза Мелендес.

По думите й, при изборите във Венецуела „може да има място за измами на избори преди гласовете да достигнат до машината за гласуване“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Вижте още