Арестуваха съратници на Навални, заплашват ги глоба и затвор

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Съюзници на арестувания руски опозиционен политик Алексей Навални са изправени пред възможни глоби и затвор по съдебни дела, които засилват натиска върху критиците на Кремъл преди протестите през уикенда.

Съмишлениците на Навални планират демонстрации в събота в десетки градове в подкрепа на кремълския критик, който бе арестуван и затворен при завръщането си в Русия след почти фатално отравяне с нервен агент.

Няколко близки съратници на Навални, между които известната активистка Любов Собол и неговата говорителка Кира Ярмиш, бяха задържани късно в четвъртък за призоваване на руснаците да се присъединят към демонстрациите. Те са изправени пред солидни глоби и затвор.

33-годишната Собол е обвинена в многократно нарушаване на законодателството за публичните събирания, което носи максимална глоба до 300 000 рубли (4 000 долара), каза нейният адвокат Владимир Воронин пред АФП. Ако Собол, която има малко дете, бъде призната за виновна, властите по-късно могат да открият наказателно преследване срещу нея.

Ярмиш, 31-годишната говорителка на Навални, която е прекарала нощта в затвора, е обвинена в нарушаване на законодателството относно публичните събирания и може да бъде задържана за 10 дни, заяви адвокатът й Вероника Полякова пред АФП. Преди ареста си, Ярмиш записа видеоклип, призоваващ за голяма активност в събота.

„Нашето бъдеще буквално зависи от броя на хората, които ще излязат на улицата“, каза тя. Вчера и днес бяха задържани и други съюзници на Навални, включително координаторът на офисите на опозиционния политик в далечния източен град Владивосток.

Прокурорите предупредиха руснаците да не излизат на улицата по време на пандемията от коронавирус, а държавният надзорен орган предупреди платформите на социалните медии, включително видеоприложението TikTok, да не насърчават непълнолетните да участват в митингите.

Миналата седмица 44-годишният Навални се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервно-паралитичен агент „Новичок“ при атака, за която той обвини руските служби за сигурност и президента Владимир Путин. След ареста си той пусна разследване за богат имот в Черно море, за който се твърди, че е собственост на Путин. Двучасовият видеорепортаж е бил гледан повече от 53 милиона пъти от пускането му във вторник, превръщайки се в най-гледаното разследване на критика на Кремъл в YouTube.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още