Фандъкова се оправда със строителните фирми, голяма част от тях нямали място в Софиящ

Най-четени

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч....

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори...

По-голямата част от строителните фирми в столицата не трябва да работят повече в София, ако питате мен. Ако започнем да изброяваме проблемните строителства, ще видите, че там работят различни фирми.

Това заяви пред БНТ столичния кмет Йорданка Фандъкова.

“Винаги има проблеми при строителството, фирмите са санкционирани. За мен е важно да има контрол по време на изпълнението и – когато се случат проблеми, да бъдат отстранявани за сметка на строителите, не за сметка на софиянци”, посочи Фандъкова.

Местното управление в София стана пословично с ремонтите на ремонта, а случаите са достатъчно – като се започне от ул. “Граф Игнатиев” и се стигне до пропадането на чисто нов тротоар в района на метростанцията до Медицинския университет.

„Ние не ги избираме просто така тези фирми. Длъжни сме да спазваме Закона за обществените поръчки“, добави столичния кмет.

Фандъкова припомни, че има предложения за промени в законодателството, които да позволят отговорност да се носи и от надзорните фирми, и от проектантите на обектите.

Столичният кмет коментира и чувствителната тема с билетите в градския транспорт. По думите на Фандъкова новата система е на финалната права и трябва да заработи изцяло през месец май.

Тя определи и като бюджета на София “реалистичен и напрегнат”. В него попадат държавно делегираните дейности като увеличаването на учителските заплати. Като основна цел тя посочи и статегическите инфраструктурни проекти и работата в кварталите – за тях са заложени около 140 млн. лева. 50 млн. лева са насочени към ремонти в кварталите, като 10 млн. лева са насочени за районните кметове за ремонт на тротоари и улици.

Друга цел е решаването на проблема с мръсния въздух. Тя идва в контекста на поредната година, в която столицата отчете притеснителни нива на фини прахови частици във въздуха. Страната ни попадна на челни позиции по лошо качество на въздуха в света.

Фандъкова заяви, че един от приоритетите на СО ще бъде и изграждането на детски градини и ясли. За целта били отпуснати 70 милиона лева, което ще осигури места за децата между 2 и 6-годишна възраст.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни.  Във връзка с...

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след...

Вижте още