Украйна забранява руския език със закон

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Украйна забранява руския език със закон, според който целият сектор на услуги се прехвърля на украински, съобщи „РИА Новости“.

Закона „За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език“ е обвързан с това, че всички доставчици на услуги, не само в търговията, вече са задължени да обслужват клиентите изключително на държавния език и само по тяхно лично искане могат да преминат на друг език.

„На практика това означава, че украинският потребител най-накрая ще получи правото да бъде обслужван на държавния език по подразбиране – в супермаркет или онлайн магазин, в кафене или ресторант, в банка или аптека, на бензиностанция или на гарата, във фитнес зала или библиотека“, каза омбудсманът Тарас Кремин в защита на държавния език.

Той добави, че цялата информация за ценовите етикети, инструкции, спецификации, маркировки, билети и менюта вече трябва да бъде на украински, въпреки че може да бъде дублирана на други езици.

Киев: Болградският регион, населен с българи, остава в сегашните си граници
Сайтовете също ще трябва да бъдат преведени на държавния език и потребителят трябва да премине към украинската версия по подразбиране и след това, ако желаете, може да превключи на друг език.

Според някои експерти обаче специално ресторантьорството едва ли е готово за такава промяна „отведнъж“. Поради което там вероятно „тихо“ ще се ползва руско-украински жаргон.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още