Конгресът на САЩ възобнови работата си, поискаха импийчмънт на Тръмп (Видео)

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Американският конгрес поднови заседанието си, за да одобри резултатите от президентските избори през ноември, след като и двете камари отхвърлиха първия протест с отделно гласуване. Срещата на законодателите се излъчва на живо от американски новинарски канали, съобщава ТАСС.

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, председателстващ срещата, обяви, че Сенатът и Камарата на представителите са отхвърлили протеста срещу одобряването на резултатите от гласуването на президентските избори в Аризона. „И двете камари не подкрепиха възражението“, каза той и обяви продължаване на преброяването на електоралните гласове.

На събранието се приемат само писмени възражения. Те трябва да бъдат подписани от поне един член на Камарата на представителите и един от неговите колеги от Сената. Всяко такова възражение се подава след спирането на съвместното заседание за разглеждане и гласуване в горната и долната камара на Конгреса. В тези случаи те гласуват отделно.

По-рано републиканците заявиха, че възнамеряват да подадат няколко протеста по време на съвместната среща.

Срещата беше преустановена, след като представителят Пол Госар подаде възражение срещу одобрението на изборните резултати в Аризона. Той беше подкрепен от сенатора Тед Круз (Тексас). След това Камарата на представителите и Сенатът се оттеглиха, за да разгледат отделно възражението и да гласуват по него.

Известно време след като двете камари започнаха дискусии, привърженици на действащия президент на републиканската партия Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса. В резултат на това дебатът в двете камари беше прекъснат.

В историята на САЩ подобни възражения са били разглеждани от Конгреса само два пъти: през 1969 и 2005 г. И в двата случая те бяха отхвърлени.

В Аризона новоизбраният президент Джо Байдън е получил 10 000 гласа повече от Тръмп. Съдилищата отхвърлиха около осем дела от републиканци, които се опитаха да оспорят победата на бившия вицепрезидент в Аризона. Държавният секретар Кейти Хобс (демократ) заяви, че в Аризона няма нередности при гласуването.

Главният прокурор на окръг Колумбия Карл Расин поиска от вицепрезидента Майк Пенс да организира кабинета, за да се позове на 25-ата поправка за отстраняване на президента Тръмп от поста.

„Независимо дали вицепрезидентът Пенс го харесва или не, факт е, че той е по-подходящ за работата. Ние се нуждаем от главнокомандващ, който изпълнява конституционните си отговорности“, каза той пред Си Ен Ен.

„Бих помолил вицепрезидента да предприеме следващата стъпка“, продължи Расин. „Спазвайте конституционния си дълг. Защитете Америка, защитете демокрацията и се позовайте на 25-та поправка.

„Това изисква вицепрезидентът Пенс да се настани и да накара мнозинството от кабинета или по-голямата част от Конгреса незабавно да отстрани президента, защото той очевидно е негоден за работата“, каза Расин в началото на разговора.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още