Българите на пазар: Дълги опашки от автомобили на границата с Турция

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Дълги опашки от автомобили на българи, желаещи да пазаруват в Турция, се образува на границата между двете страни, съобщава БТА, която цитира турската телевизия „НТВ“.

Големият брой посетители от България, идващи за еднодневен пазар в Одрин, и гурбетчиите, които се завръщат в Европа, след като прекараха Нова година при близките си в родината, станаха причина за голямата натовареност на ГКПП „Капъкуле-Капитан Андреево“.

В рамките на мерките срещу пандемията пристигащите от България представят отрицателен PCR тест на влизане в Турция, посочва телевизията.

Посетители без негативен PCR също могат да влязат в Турция, но само при деклариране на адрес в страната и условие за седемдневна карантина.

След края на карантината обаче, отново следва да се направи тест, така че българите предпочитат това да стане у нас.

Председателят на Одринската търговска палата Реджеп Зъпкънкурт коментира пред турски медии интереса на българите за търговия в Одрин.

„Това е много радостно развитие в момент, когато одринските търговци преживяват трудни времена заради пандемията“, каза той.

Средно българите харчат по 150-200 евро и осигуряват сериозен принос за икономиката на Одрин и страната.

В момента турската лира се вдигна леко, но и при курс от 24-25 стотинки пазарът в Одрин е изключително изгоден.

Нашенци купуват предимно дрехи, захарни изделия, памперси и перилни препарати. Комбинират пазара с зареждане на по-евтин дизел.

В момента литър от него в бензиностанциите във и около Одрин излиза 1,30-1,40 лева, докато в България трудно може да се намери под 1,70 лева.

В времената на пандемия Турция е добра възможност да се купят лекарства, които липсват в момента в България. Освен това цените на илачите там са много по-евтини.

Пушачите пък се радват на култовите цигари „Марлборо 100 мм пакет“, които от години не се внасят в България. В Одрин излизат 6,80 до 7,20 лева по сегашния курс на лирата.

„Капсули с хранителни добавки на световно известна германска марка в България излизат около 200 лева на месец. Ако ги вземем от Турция, цената им пада на 85-90 лева за всички дози за месеца“, твърдят фенове на фитнеса и бодибилдинга от Хасково.

Турските производители са изключително предприемчиви и има наложени брандове, които звучат близко за всеки българин.

Като тоалетната хартия „София“, която е истински хит. В складовете на едро може да се купи пакет с 32 рула на цена около 10 лева.

Най-предприемчивите българи купуват алкохол от България и го продават на нашите изселници. Литър хубава домашна гроздова ракия се продава в Одрин с лекота за 25-30 лева.

А в района на Свиленград и Хасково се намира за 8-10 лева. „Не го правим с цел печалба. Така избиваме парите за PSR тестовете“, твърдят нашенци.

За пътуващите за еднодневен пазар в Одрин е важно да не забравят, че в Турция има вечерен час, който е 21 часа. До тогава трябва да са пресекли границата и да са се върнали в България. Иначе рискуват солени глоби и неприятности с турската полиция.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още