ЕС за Китай: Виждаме системно нарушаване на правата на човека

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Европейският съюз е дълбоко загрижен от ареста на 53 политически активисти в Хонконг и призовава за незабавното им освобождаване, но смята, че въпросите на правата на човека трябва да бъдат разгледани независимо от подписването на споразумение за защита на инвестициите с Китай, заяви в сряда официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в Брюксел, цитиран от ТАСС.

„Китай е многопластова държава и ние имаме многопластови отношения с нея. Работим по инвестиционно споразумение, което защитава инвестициите на ЕС в Китай, както и китайските инвестиции в ЕС“.

„ЕС обаче има диалог и относно правата на човека, но това е отделно направление. Позицията на ЕС по този път ще бъде оповестена от (говорител на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел) Петер Стано“, коментира Мамер.

На свой ред Петер Стано изрази „дълбоката загриженост на ЕС за ситуацията с ареста на над 50 опозиционни активисти в Хонконг“.

„Този арест изпраща сигнал, че политическият плурализъм вече не се прилага в Хонконг. Виждаме системно нарушаване на правата на човека, свободата на изразяване. Призоваваме за незабавното освобождаване на всички задържани“, добави той.

По-рано в сряда около 1000 полицаи в Хонконг участваха в операция за масов арест на антиправителствени активисти, заподозрени в планиране да подкопаят правителството и да нарушат закона за националната сигурност.

Задържани са 53 души – 45 мъже и 8 жени на възраст от 23 до 64 години. Служителите на реда са извършили 72 обиска въз основа на съдебни разпореждания, съобщи служител на реда от специалния административен район на Китай.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още