DJ от Варна е загиналият турист в района на връх Ботев

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Загиналият при един от планинските инциденти в района на връх „Ботев“ е известен DJ от Варна. Това е 28-годишният Тодор Желязков – DJ Emotion, който бил и голям любител на екстремните спортове и планината.

Това разказва след спасяването си неговият оцелял приятел и придружител в рискованото пътуване Жоро. Фаталният инцидент е станал около обед в района на връх „Жълтец“ (Саръ кая), на около 4 километра западно от връх „Ботев“. Оттам двамата тръгнали  в посока хижа „Добрила“, като планът им бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

Загиналият Тодор и негови приятели посрещнали Нова година в хижа „Тъжа“, а на 1 януари двамата любители на планинските екстремни приключения изкачили връх „Ботев“. На следващия ден предприели преход в посока хижа „Добрила“, пише moreto.net. На връх „Ботев“ часове наред мъж и жена, с които се запознават на място ги убеждавали да не предприемат рискования преход, но безрезултатно.

„Бордист. Изпадал в различни сложни ситуации, но оцелявал. Живот, изживян на пълни обороти, с максимални скорости, пише за загиналия във фейсбук Снежана Миронова, която е една от последните, които виждат Тодор жив.

С часове говорихме на върха. С часове заедно с Пламен Николов, ги разубеждавахме да не предприемат този безумен преход, който щяха да правят за първи път. Да не подценяват обстановката и факта, че не познават планината, че са с неподходящи за зимата обувки и без котки…“, разказва още Снежана.

Част от участъка между връх „Ботев“ и хижа „Добрила“, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложен и преминаването му в зимни условия изисква специални алпийски умения и екипировка, потвърждават опитни планинари.

Двамата екстремни туристи обаче нямали нито екипировка, нито нужните умения и опит, за да преминат по алпийския траверс на Балкана. Той бил заледен и изкачването без специализирана екипировка – котки и пикел, е криело сериозен риск за живота и здравето им. Още на първия стръмен склон, при спускане от връх „Жълтец“ се случило най-лошото –  Тодор се подхлъзнал и се свлича около 300 метра надолу по заледения и скалист склон.

По-късно пристигналите на място планински спасители установяват смъртта му, а за днес бе планирано тялото да бъде изнесено. Операцията обаче бе отложена, заради мъгла и ураганен вятър в района. Планински спасител, коментирал ситуацията казва, че ако двамата бяха преодолели спускането от връх „Жълтец“ и продължили в посока алпийското било, вероятно жертвите щяха да бъдат две.

По негови думи, теренът там е изключително опасен и зимно преминаване в настоящите условия със сняг и лед е възможно да бъде извършено само от алпинисти с необходимото оборудване, екипировка и подсигуряване. При 5 инцидента след нова година пострадалите в района на Северен Джендем туристи са 7. За съжаление, с един загинал сред тях – Тодор Желязков.

От ПСС казват още, че причина за всички инциденти в първите дни на 2021 година, е подценяване на условията в зимната планина при снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без нужната туристическа екипировка или са използвали неподходяща за условията в момента.

За Тодор Желязков казват, че е неразделна част от варненската клубна сцена. Под псевдонима DJ Emotion той присъства ежедневно в музикалния живот на морския град, а и не само там. През годините е пряк свидетел и участник в повечето музикални революции в града, съосновател е на група Deep Zone, а през 2001 г. е част от най-голямото хип-хоп турне в историята на българската музика „Мой“ на Мишо Шамара.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още