„БУЛГАРГАЗ“ иска от КЕВР по-ниска цена на природния газ за януари

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Крайната доставна цена на газа от Азербайджан ще даде възможност на „Булгаргаз“ да внесе в КЕВР заявление за понижение на цената на природния газ за месец януари. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на компресорна станция „Петрич“ от интерконектора с Гърция.

„В момента само за последния месец цените на природния газ на европейските газови пазари скочиха с над 17 %. Ние днес искаме намаление на цената на газа за българския пазар“, каза Борисов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов добави: „Постигнахме наистина много важни държавни цели през 2020 г. въпреки сложната обстановка и непредвидените обстоятелства и въпреки пандемията. Наистина една добра година за газовия сектор. Целите, които бяха постигнати, предоговорена цена на формула с „Газпром“, възстановени бяха над 200 млн. лв. на българските потребители, като „Булгаргаз“ прехвърли абсолютно всички ползи от преговорите с „Газпром“ на своите клиенти“.

„Второто нещо, което е важно е, че заработи газовата борса. Вече се търгуват количества. „Булгаргаз“ изпълнява своите законови задължения и това е една голяма стъпка в либерализацията на природния газ. Не на последно място поводът, по който сме тук е доставката на газ от Азербайджан. Това е важно, значимо събитие. Отчитам го като голям успех“, каза още Павлов.

Той посочи, че на 29 декември късно вечерта е постигнато споразумение с Азербайджанска компания за временна смяна на точките на доставки за периода от 9 месеца.

„31 декември 2020 до 30 септември 2021 г. Поставихме успешно началото на доставките на газ от Азербайджан в 7 ч. сутринта на 31 декември. Това е една много важна крачка в изпълнение и реализацията на стратегическите цели на държавна енергийна стратегия за диверсификация на източниците на конкурентни цени.

Николай Павлов заяви, че е отчетено забавяне на изграждането на Интерконектора България – Гърция поради коронавируса.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още