Нови правила пречат на богатите да изхвърлят отпадъците си в бедни страни

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Нови международни правила борят „Дивия Запад“ в световната търговия с пластмасови отпадъци, които са изхвърляни от богатите държави в по-бедните страни. Правилата ще допринесат за по-чисти океани в рамките на пет години, пише „Гардиън“.

Правилата, които ще влязат в сила от 1 януари, имат за цел да направят търговията по-прозрачна, за да се позволи на развиващи се държави като Виетнам и Малайзия да отказват приемането на отпадъци, които са с ниско качество и трудни за рециклиране.

Оптимист съм, че до пет години ще видим резултати, коментира Ролф Пайет, изпълнителен директор на конвенциите от Базел, Ротердам и Стокхолм.

По думите му хората на предната линия ще им съобщят дали има спад на пластмасовите отпадъци в океаните.

Не виждам как ще се случи това през следващите 2-3 г., но може да стане за пет години. Тази поправка е само началото, поясни експертът в сферата на околната среда.

В момента развиващите се държави не могат да видят предварително дали доставяните им пластмасови отпадъци могат да се рециклират и дали носят голямо замърсяване.

Отпадъците, които не могат да бъдат рециклирани, обикновено свършват с незаконно изгаряне, изхвърляне в депа или във води.

Само 9% от всичката произведена пластмаса се рециклира. Около 12% е изгаряна. Другите 79% са изхвърляни в депа и природата. Вследствие на дъждове и наводнения по-голямата част свършват в океаните.

Новите правила, договорени от повече от 180 държави с поправка в Конвенцията от Базел, въвеждат система „предварително информирано съгласие“, когато се изнасят пластмасови отпадъци, които трудно се рициклират или са замърсени.

Пайет призна, че по-строгият контрол за износ в началото може да принуди големи държави, които изнасят пластмасови отпадъци, като САЩ и Великобритания, да започнат да изхвърлят отпадъци в депа и да ги горят.

Турция е най-големият пазар за британски пластмасови отпадъци, а на второ място е Малайзия.

До момента през тази година Великобритания е получила 22 молби да си прибере отпадъците от седем държави. Това са Малайзия, Индонезия, Виетнам, Румъния, Хърватия, Полша и Белгия.

Пайет обясни, че забраната на Китай от 2018 г. да внася пластмасови отпадъци е шокирала развитите страни, които разчитаха на азиатския гигант да взема материала, който не може да бъде рециклиран.

Великобритания, която заедно със САЩ са най-големите производители на пластмаса в света, изнася 2/3 от пластмасовите си отпадъци. През октомври Обединеното кралство изнесло общо 22,9 милиона килограма пластмасови отпадъци извън ЕС, от които 13,9 милиона килограма са отишли в Турция.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още