Фандъкова: Отваряме градините в София от 4-ти януари, връщаме и учениците до 4 клас

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

На 4 януари отварят яслите и детски градини в София, в клас се връщат и учениците от 1 до 4 клас както разпорежда заповедта на министъра на здравеопазването. Всички градини са готови да посрещнат децата. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери приключилия ремонт на сградите на 90-та детска градина „Веса Падпалеева“ в кв. „Надежда“, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е един от последните обекти от модернизацията на общо 25 училища и детски градини на територията на 5 столични района – „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“, „Средец“, „Красна поляна“. С тази детска градина и 102 училище приключваме проекта, който се финансира по ОП „Региони в растеж“ за цялостна модернизация на базата – саниране, покриви, вътрешни инсталации. Остава само 9 ФЕГ, който се финансира със средства от общината и ще приключи следващата година“, обяви тя и подчерта, че в детската градина е изграден и асансьор.

Фандъкова увери, че всички детски градини на територията на Столичната община са готови да приемат децата на 4 януари.

„Подготвили са градината, дезинфекцирали са я, екипът е на място. Готови да приемат с много строг филтър, с непрекъснати дезинфекции“, заяви тя и подчерта, че в рамките на седмица ще следят данните, за да се реши как поетапно да се върнат и по-големите ученици.

„Коледа ни донесе надежда с идването на ваксините, ваксинацията започна. Имунизацията на медиците, включително в общинските болници, вече 75 души са имунизирани. Продължава тази имунизация, но процесът ще отнеме време, така че не трябва да отслабваме вниманието си, трябва да бъдем дисциплинирани „, добави още тя.

На въпрос на БГНЕС в колко детски градини има басейн, кметът посочи, че в над 60 от тях децата имат възможност и да плуват, като в 90-та ДГ 90% от децата им плуват.

Стана ясно още, че децата от яслите и детските градините ще бъдат приемани само с попълването на декларация за информирано съгласие, където родителите декларират, че детето няма контакт със заразно болен както и че детето е здраво, обяви директорът на 90-та детска градина Катя Йорданова.

От отговор на друг въпрос на БГНЕС се разбра, че недостигът на места в детските градини в „Надежда“ е на път да бъде напълно преодолян.

„В момента имаме недостиг на 1 детска градина. В момента изготвяме проект за детска градина с 6 трупи, която ще се намира в „Надежда“ 3. Надявам се следващата година да започне строителството и до две години да се реши проблемът с недостига“, коментира кметът на района Димитър Димов.

Кметът Фандъкова припомни, че с новата програма, разработена от общината се очаква до 3 години да бъде решен проблемът с недостига на децата на възраст между 3 и 6 годишна възраст.

Попитана дали одобрява предложението на министъра на туризма ресторантите в хотелите да работят до 00:30 ч. на Нова година, кметът призова да не се отпускаме, да бъдем много внимателни и стриктни и обяви, че по време на коледните празници не са били установени нарушения. Тя посочи, че натискът върху болниците в София е намалял чувствително, но това не трябва да ни успокоява докато всички придобият имунитет.

По отношение на ураганния вятър, който бушува в града, Фандъкова заяви, че до момента са реагирали на 44 сигнала за паднали склони и дървета.

„Това нанесе щети. Екипите на аварийната дирекция както и на пожарната са реагирали до този момент на 44 сигнала предимно паднали клони и дървета, също така строителни огради и елементи от билбордове. Това трябва да бъде възстановено от собствениците, а падналите дървета се премахват от нашите екипи. Едновременно с това около 15 до този момент клони или дървета са почистени в парковете и градините на София“, обобщи кметът, а нанесените щети върху движимите собствености трябва да се поемат от застрахователите.

Фандъкова обеща и да се измият улиците в София заради топлото време.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още