Русия е изхарчила 49 млрд. долара за борба с кибератаки

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Русия насърчи своите граждани да преминат към разплащания с банкови карти и да намалят използването на пари в брой, за да се опитат да ограничат сивата икономика, но броят на престъпленията, свързани с банкови карти, е нараснал с цели 500% тази година, изчисли Министерството на вътрешните работи на страната.

Кибератаките са стрували на руски компании и граждани до 3,6 трилиона рубли (около 49 милиарда долара) през тази година, заяви най-големият кредитор в страната Сбербанк (Sberbank).

Станислав Кузнецов, заместник-председател на Сбербанк, който контролира сигурността и услугите, каза пред Ройтерс, че частният бизнес и обикновените руснаци са основните обекти на кибератаки, тъй като службите за държавна сигурност са по-добре защитени.

„Частният сектор е най-уязвимият, като кибератаките са били насочено към всички – от сметките на клиентите до финансовите данни и тръжните документи, в т.нар. „тъмна мрежа“ има 2,3 милиона акаунти, които опериращи в Русия, които предлагат откраднатите данни“, каза той.

Рускоезичните киберпрестъпници действат в Германия, Украйна и Венецуела, както и от Русия, заяви държавната Сбербанк, която управлява собствено звено за киберсигурност BI.ZONE, за да осигури ИТ защита и киберзащита на банката и на други.

Докато банките, включително Сбербанк, са по-добре защитени в сравнение с други части на икономиката, телефонните измами – когато клиентът е помолен от лице, което твърди, че е банков служител, да предостави данни за своята карта – стават все по-чести, посочи още г-н Кузнецов.

Той изчисли, че руснаците могат да загубят до 10 милиарда рубли от телефонни измами само тази година, като в същото време не представи данни за 2019 г.

Миналата година Руската централна банка регистрира над половин милион неразрешени операции по банкови сметки в страната, при които бяха откраднати 6,4 милиарда рубли от частни и корпоративни банкови сметки.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още