Южна Корея е избила 6,1 млн. пилета заради огнища на птичи грип

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Южна Корея е избила 6,1 милиона домашни птици в цялата страна като част от мерките за ограничаване разпространението на високопатогенния птичи грип H5N8, след като 18 случая на щама са потвърдени във ферми в цялата страна, предаде „Спутник“, позовавайки се на агенция Yonhap и Корейско министерство на земеделието, храните и селските въпроси.

Според новинарската агенция са унищожени 4 милиона пилета и 1,2 милиона пъдпъдъци, в съответствие със закона на страната, според който домашните птици в радиус от три километра (1,9 мили) от ферми, изложени на щама, трябва да бъдат унищожени.

В края на октомври азиатската държава регистрира нови случаи на грип H5N8 при диви птици за първи път от 2018 г. До момента при дивите птици са открити 29 случая на грип.

Освен в Южна Корея, наскоро са потвърдени огнища на птичи грип и в Япония, Обединеното кралство, Холандия, Северна Германия и Белгия.

Ново огнище на птичи грип пламна и в Япония

За ново огнище на птичи грип в префектура Шига, Япония съобщава агенция“ Киодо“, цитирана от ТАСС. Шига стана десетата префектура в Япония, където местните власти регистрираха огнище на птичи грип тази година.

Японското министерство на земеделието, горите и рибарството проведе среща за разпространението на птичия грип и обеща да помогне на администрацията на префектура Шига в борбата с огнището.

Преди това огнища на инфекция бяха открити в японските префектури: Кагава, Миядзаки, Нара, Фукуока, Хиого, Оита, Хирошима, Вакаяма и Окаяма. В тази връзка в тези региони са изклани общо над 2,5 милиона пилета.

Територията на Словения беше обявена за високорискова заради появата на птичи грип в страната.

Службата за безопасност на храните, ветеринарния сектор и защитата на растенията взе това решение след повята на трети случай там.

Първите два са регистрирани в крайбрежния град Пиран, а третия в Любляна при лебеди. На стопаните на животни беше разпоредено да вземат превантивни мерки, съобщи СТА.

Министерството на земеделието, горите и храните издаде разпореждане лицата, които отглеждат птици, да спазват стриктно превантивните мерки и да засилят наблюдението върху животните.

Птичият грип е силно заразно заболяване, което се предава при контакт между здрави и болни птици, както и чрез недостатъчно обработени термично птичи продукти.

Смята се, че хората не могат да се заразят, но за сметка на това могат да пренесат вируса с обувките, облеклото и превозните средства.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още