Мика Зайкова: Положението е трагично – всеки трети у нас е с празен портфейл

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Според последните данни на Евростат България е най-бедната страна в Европейския съюз, следвана от Хърватия.

„Това е трагично, ние не само не вървим нагоре, а напротив – затъваме все по-дълбоко. “ Това каза за „Нова България“ финансовият експерт Мика Зайкова.

Данните на Евростат показват, че девет държави-членки са над средното ниво за ЕС по отношение на материалното благосъстояние на домакинствата. Най-богати са в Люксембург, с 35% над средното ниво за Европа. Следва Германия с 22 процента.

На фона на това цифрите за страната ни са плашещи. От 2008 година у нас действа специална програма за намаляване на бедността. Програмата е до края на тази година, а резултатите са меко казано незадоволителни. За 12 години страната ни трябваше да има между 260 – 300 хиляди бедни по-малко. Резултатът обаче е друг.

ДЕЦА В БЕДНОСТ

Децата, които са бедни или в риск от бедност не само са намаляли, а са се увеличили за 12 години между 6700 и 8000. „Разликата между нас и средното ниво в ЕС е, че един на всеки 18 души в Европа може да изпадне в материално лишение. Е, в България 1 от всеки 5 българи вече Е в материално лишение.“, заяви Зайкова.

ХОРА НАД 65 ГОДИНИ

Възрастните – в пенсионна възраст или такива, които наближават пенсия, се оказват в ситуация на тежък недоимък. Техният брой се е увеличил със 79 хиляди.

РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ

Това е една от най-важните целеви групи за програмата за справяне с бедността. Именно хората, които работят, но въпреки това едва свързват двата края. Освновната цел на програмата е да се ликвидира възможността да се трудиш, но въпреки това да живееш на ръба на бедността или след него. Работещите бедни не само не са изчезнали за последните 12 години, а са се увеличили с близо 30 хиляди по данни на Евростат.

„Ние основните целеви групи бедни не само не сме ги намалили, а сме ги увеличили. Евростат отчита, че за тези 12 години сме намалили между 30-40 хиляди души бедни. Което при поставена цел от 300 хиляди е меко казано незадоволително“, коментира Зайкова.

КАКВО ОБАЧЕ Е БЕДНОСТ И СОЦИАЛНО ИЗКЛЮВАНЕ.

Хората в риск от бедност в България, според последните данни, са 32,5%. Или с други думи – всеки трети от нас е с празен портфейл. Един от показателите, които сочат това е „Риск от парична бедност“ – след получаване на заплата, социални помощи или пенсия пак парите не стигат. Друг показател е „Материални лишения“ – когато домакинството има затруднение при плащане на битови сметки. Не може да си позволи почивка, редовна консумация на месо, риба, не може да посрещне неочаквани разходи. Няма възможност да има автоматична пералня или хладилник. Не може да си позволи елементарните нужди.

„По този показател сме на дъното. При нас положението е трагично. В много дълбоки материални лишения живеят близо 20% от всички българи.“, заяви финансовият експерт.

Румънците – отново няколко крачки пред нас.

Румъния е на 79 процента от средното за ЕС, а Хърватия на 66 процента. Понастоящем Румъния се равнява на Полша и изпреварва Гърция, което е 78% от средното за ЕС по отношение на потреблението.

„Българите са на отстояние от дъното на 58%. Ние живеем по-зле, живеем в лишения, живеем в бедност. Средното неравенство на доходите в Европа е някъде 5,3%, в България то е близо 8%. Работата при нас не само не се подобрява, а трагично се влошава. Като добавим и кризата сега – нещата са ужасяващи.“, коментира още Зайкова.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още