Вълна от продажба на хотели в цялата страна

Най-четени

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в...

Вълна от продажба на хотели се е вдигнала в цялата страна. Тя се е засилила много през ноември, но в първата седмица на декември вече е станала неудържима, пише dotbg. Между 1 и 10 декември само в Регистъра за публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители са обявени цели 13 хотела, което е повече от 1 хотел на ден.

Това са само принудителните продажби на хотели, чиито собственици са обявени в несъстоятелност. Отделно хотели се продават масово и не по принуда. Достатъчно е да се погледне който и да е имотен сайт, за да се види, че собствениците на хотели масово се разделят с такива активи.

Само в събота, 12 декември, на сайта за продажби olx се появиха обяви за 11 хотела, мотели и недовършени места за настаняване През цялата изминала седмица положението е било почти същото – няма ден, в който за продажба да не се обявяват поне 6-7 хотела. В най-големия сайт за имотни обяви в България – imot.bg, актуалните на 12 декември вечерта обяви за продажба на хотели са точно 500, като последните десетина са пуснати същия ден. И понеже този сайт дава възможност да се види колко пъти е преглеждана всяка обява, се оказва, че те са и страшно четени – по 1000-2000 пъти всяка, толкова, колкото често не събират дори обявите за апартаменти в столицата.

Не е задължително тези хотели непременно да се продават и да се стига до сделки. Може собствениците им просто да проучват пазара, но такава масовост не е имало скоро, а и поне за хотелите, обявени за публична продан, със сигурност се търсят купувачи. Все още е трудно да се каже, че хотелите у нас се продават по три за лев, но има страшно много случаи, в които един и същи хотел се обявява по два-три пъти, всеки следващ на по-ниска цена.

В Регистъра за публичните продажби например има прилично изглеждащи поне на външен вид хотели, и то в селища с активен туризъм, които се продават на цената на средно големи апартаменти. Триетажен хотел в Рибарица, напълно обзаведен, с малък басейн отпред, например е обявен за продажба с начална цена 174 хиляди лева. 125 хиляди лева начална цена има друг хотел във великотърновското село Дебелец. Четириетажен хотел в Банско, намиращ се на централната улица “Глазне”, има начална цена 391 хиляди лева. В Царево пък има хотелски обект от 620 квадрата, чиято начална цена е 289 хиляди лв.

Най-често обаче хотелите струват над 1 милион евро, особено ако не се продават принудително и най-вече ако са в селища с активен туристически поток. Ако не са, струват доста евтино.

Например емблематичният в миналото хотел “Янтра” в центъра на Габрово в момента се продава за 1 116 000 лв. Сумата може да изглежда голяма, но става въпрос за 13-етажен хотел, който е една от най-високите сгради в центъра на Габрово с 5820 квадратни метра площ, в който има 27 апартамента, 36 единични стаи, 94 двойни, ресторанти, магазини и т.н. Сградата, разбира се, плаче за основен ремонт, какъвто не е виждала сигурно от построяването си през 1975 г.

Но в нароилите се толкова бързо обяви има и доста съвременни хотелски комплекси, на които от пръв поглед им личи, че са строени специално за хотел, а не са приспособени за целта къщи. Например в Банско за 1,8 млн. евро без ДДС се продава хотелският комплекс “Елегант Лукс”, който е на 3 минути път пеша от долната станция на лифта. Той е строен през 2009 г., има малко над 4700 кв. метра площ и се продава с цялото си обзавеждане, включително това на ресторанта, спа центъра, фитнеса и др., макар и без 9 от общо 47-те си апартамента, които междувременно са били продадени и са собственост на други хора.

В Свети Влас се продава още по-голям хотелски комплекс – цели 13 хиляди квадратни метра, в който има спортен център, един закрит и два открити басейна, детски център, площадки за игра, градина и др. Но и цената му е подобаваща – цели 9,9 млн. евро. В обявата не пише нито как се казва комплексът, нито кога е строен, но се намира на една от централните улици на селото. Всъщност в Свети Влас в момента се продават седем хотела, и то само от началото на ноември насам.

Друго място по морето, което бие това село по хотели, извадени на тезгяха, е намиращият се наблизо Слънчев бряг, където обявите за продаващи се хотели дори не могат да се преброят – почти всяка трета обява или е за Слънчев бряг, или за Несебър и Равда. Като цяло приблизително една трета от всички обяви са за морето, а другите две трети са за планински селища. Въпреки многобройността на обявите няма случай да се продава някой много известен хотелски комплекс, а в столицата се продават много малко на брой, и то предимно миниатюрни хотели.

Друго селище, което много често се появява в обявите, е Велинград. Цените на хотелите там са доста ниски – например хотел в парка “Клептуза”, построен през 2016 г., с 36 легла, конферентна зала, басейн и спа център, обзаведен, се продава за 850 хиляди евро. Има и много недовършени хотели, като понякога собственикът търси съдружник, за да го довършат, а друг път се продават теренът и започнатият строеж. Има, разбира се, и доста странни случаи – например нещо, което се намира в пловдивско село, обявено е за хотел, на снимката изглежда недовършен строеж, а в текста на обявата пише, че по документи е детска градина.

Тази вълна от разпродажба на хотели у нас не е първата. Според брокери на недвижими имоти такава е имало в началото на предишното десетилетие, когато строителството на хотели беше мания, но световната финансова криза направи тези инвестиции нерентабилни. Причината за сегашния бум в продажбите без съмнение е пандемията. В България хотелите не бяха принудително затворени по време на извънредното положение както в някои други страни. Но и не можеха да работят, тъй като заведенията в тях бяха затворени, а и всички пътувания бяха прекратени.

Според данни на туристическото министерство през април 2020 година у нас са работили само 506 хотела, докато през април предишната година работещите са били 2052, т.е. четири пъти повече. През лятото положението е било малко по-добро – през юли са работели 2768 хотела, но миналия юли са действали 3391 хотела, т.е. с 22% повече. През август намаляването на броя в сравнение със същия месец на миналата година вече е бил само 17%. Но и работещите хотели не са донесли кой знае какви печалби на собствениците си.

През август 2020 г. приходите от нощувки на всички български хотели са 198,7 млн. лв., а през август миналата година са били 377,8 млн. лв., т.е. близо два пъти повече. Средната заетост този август е била 44,6%, но през миналия беше 64,3%. В същото време от туристическия бранш засега подкрепа получиха единствено туроператорите – с реорганизирания проект по ОПИК за 10 млн. лв., и предстоящите 3 млн. лв. по същата програма за екскурзоводите и планинските водачи.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров....

Вижте още