Спад на всички престъпления от началото на епидемията отчита МВР

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Статистически данни от началото на 2020 г. показват понижение в извършването на всякакъв вид престъпна дейност. Това заяви в студиото на „Здравей, България” вътрешният министър Христо Терзийски.

„Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу”, добави министърът.

Той коментира и опита за въоръжен грабеж на магазин в София, при който жена нахлу в магазин на голяма хранителна верига, насочи пистолет в слепоочието на касиерката и поиска оборота.

Министърът посочи, че жената е на 34 години без криминални прояви. „Характерното за случая е, че тя не е предприела мерки, за да се дегизира. Задържана е за 72 часа и ще бъдат назначени психиатрични експертизи. Нямаме данни да работи някъде, вероятно е безработна. Причините и мотивите се изясняват. Оръжието е било газово и законнопритежавано, на неин близък”, поясни Терзийски и добави, че обясненията не извършителката не са достатъчно адекватни.

Министърът обърна внимание и на случая, при който рецидивист се представи за касиер и открадна част от пенсията на възрастен мъж в София.

„Задържаният много скоро е излязъл от затвора и към настоящия момент сме документирали два случая, извършени от него. Мисля, че ще си получи заслуженото”, добави Терзийски.

Терзийски обясни, че икономическата ситуация в страната се отразява на криминогенната обстановка.

„Нормално е когато намаляват доходите на хората, ако имат самосъзнание и нямат престъпна наклонност, да спазват правилата в обществения живот. Има обаче такива, които ще изпаднат в безизходица, и може да извършат нещо”, поясни той.

Министърът обаче беше категоричен, че няма как да има полицай във всеки търговски обект.

„Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред”, добави Терзийски.

Относно спазването на противоепидемичните мерки в страната силовият министър смята, че част от търговските обекти са въвели добра организация. От началото на декември досега са проверени 1 909 места, а съставените актове са 19.

„Става въпрос за различни нарушения на здравните мерки. В търговските и питейните заведения имахме няколко случая за работа с клиенти. Тази събота отново имаше подобен случай с 40 клиенти”, обяви Терзийски.

Съставените предупредителни протоколи в страната от 13 март за неносене на предпазна маска са 25 000.

„Имаме две ефективни присъди за неспазване на карантината. Едната е 3 месеца лишаване от свобода, плюс 10 000 лева. Другата отново е толкова. Едното от лицата е имало 14 присъди, другото – също е осъждано”, поясни министърът.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още