10 странни традиции за посрещане на Нова година

Най-четени

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч....

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори...

Вече се подготвяме дапосрещнем Нова година, която се надяваме да дойде заредена с красиви неща и много пътувания и пожелаваме на всички вас да живеете всеки ден от тази година, както сърцето ви мечтае, и … Честита Нова Година!

За всички това трябва да е време за презареждане с енергия, за да се изпълнят всички добри цели, които вече имаме, и ние искаме да допринесем за това, като ви добавим усмивка със странните традиции, с които по света се празнува Нова година, информира „Ту Мундо“:

ДАНИЯ

Ако избраната от вас дестинация за прекарване на новогодишната нощ е Дания, вечерята ви ще бъде приготвена с треска, както повелява традицията, и макар да изглежда странно, трябва да скочите на Нова година, така че всички скачат от стола си с първия звън на часовника на кметството в Копенхаген.

Освен това, в навечерието на Нова година също е традиция да показвате колко цените семейството и приятелите си, като хвърляте съдовете по стените на къщите им, така че е нормално през този ден да намерите множество счупени чинии по улиците на Копенхаген.

ЕСТОНИЯ

Естонската традиция приема, че Нова година е подходяща само за най-нетърпеливите. За да осигурите трапеза, пълна с храна за следващата година и пълна с просперитет, трябва да ядете 7, 9 или 12 пъти през деня.

Всяко хранене трябва да даде сили да започнете годината, така че ако посетите Талин на тези дати, гарантирано ще се насладите на най-традиционната кухня, картофени салати, колбаси и т.н.

ФИЛИПИНИТЕ

 Филипинските жени обикновено носят няколко монети в джоба си за просперитет и здраве, и правят пръстен точно в полунощ.

Освен това в къщите е обичайно плодовете, които се носят на масата през този ден, да са кръгли, никога манго или папая. Децата също скачат дванадесет пъти по това време на нощта, за да станат по-високи и по-силни.

ЮЖНА АФРИКА

В квартал Хилсбоъро в Йоханесбург е традиция да влизате в Новата година без боклуци, за да привлечете просперитет, така че жителите на това място изхвърлят мебелите през прозореца.

Така че знаете ли, ако ще се разхождате, бъдете внимателни и избягвайте микровълнови печки, фотьойли, вентилатори и всякакви мебели, които ще паднат от небето.

ГРИНЛАНДИЯ

Рядкото нещо в традицията да звъни през Нова година в Гренландия е вечерята, за която се приготвя деликатес, наречен кивиак, който е месото на алка, водна птица.

Любопитното в тази рецепта са не само видовете птици, с които не сме свикнали, но и това, че се ядат сурови, поставени в кожата на тюлен, в които се навиват, за да не пропуска въздух, и отнема 7 месеца, за да е готово за яденето.

РУСИЯ

Нова година в Русия е любимата на децата, тъй като това е денят, в който Леденият дядо или както е известен Дядо Мраз, един вид руски Дядо Коледа, е натоварен със сладкиши, подаръци, матрьошки и т.н. Те се получават, ако децата са добри през цялата година и танцуват около елхата.

Дядо Мраз носи червена пелерина, украсена с лебедови пера, традиционна бродерия, бели ръкавици и червена шапка и винаги придружена от внучката си Снегурочка.

ГЕРМАНИЯ

В Германия и Австрия има традиция да се играе „Bleigießen“, нещо като гадателна игра. Днес се продават опаковки от Силвестърбли, които се състоят от топене на няколко оловни фигури в черпак, след като това стане, разтопеното олово се поставя в студена вода, за да се втвърди, образувайки рядък силует, който символизира какво ще се случи в бъдещето.

Вероятно никой не е наясно какво ви казва това разтопено парче олово, но това е забавен начин да прекарате забавно времето си.

ИРЛАНДИЯ

В Ирландия, страна с много суеверия, пристигането на Нова година се превръща в ритуал. На първо място, този ден никоя врата на къщата не трябва да бъде затворена, за тези, които вече не са с нас, те могат свободно да преминат, за да отпразнуват тези специални празници.

В допълнение, първият човек, който напуска къщата през Нова година, трябва да е мъж, тъмен и висок, за да донесе просперитет в дома, никога червенокосо момиче, което да привлече лош късмет.

Но най-любопитната традиция от всички е хвърлянето на парчета хляб по стената, за да се прогони лошият късмет и да се внесе добро настроение в семейството … смеховете са гарантирани!

ЯПОНИЯ

В Япония също имат традицията да посрещат новата година с камбани, но много повече, отколкото в Испания, нито повече, нито по-малко от 108 камбани от всеки будистки храм, с които се избягват 108-те греха, които хората могат да извършат.

Що се отнася до типичната гастрономия от този ден, тошикоши-соба винаги присъства, много дълга юфка, толкова дълга, че от нея да може да бъде направено богатството на семейството, което я яде.

ИСПАНИЯ

И ако всичко това не ви се е сторило достатъчно странно … Замисляли ли сте се за любопитната традиция, която испанците имат с 12-те зърна грозде? Уверявам ви, че мнозина, които чуват за първи път този обичай на Испания – да ядат 12 зърна грозде един след друг, следвайки ритъма на 12-те камбани на Пуерта дел Сол, е практика, която изглежда далеч от това да привлича късмет и изглежда нещо изключително опасно … Знаете ли, не е нужно да се задавяте!

Някои упорити пътешественици дори изнасят куфара си на разходка преди полунощ, за да осигурят много пътувания през следващата година и засега … работи!/БГНЕС

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни.  Във връзка с...

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след...

Вижте още